RECEPT - Friciule z Umbrie (křupavé taštičky k vínu) a bezlepkový Chléb s javorovým sirupem a slunečnicovými semínky

17. leden 2005

Friciule z Umbrie (křupavé taštičky k vínu)
250 g hladké mouky, necelá lžička soli, 30 g droždí, 2 lžíce oleje (nejlépe olivový), 4 stroužky česneku, snítka rozmarýny

Z droždí připravíme kvásek. Až vykyne, smícháme ho s prosátou moukou se solí, dále do těsta zapracujeme olej a můžeme přidat i trochu vody. Nejméně 10 minut pilně hněteme. Poprášíme moukou a dáme dobře vykynout. Pak ještě těsto lehce vypracujeme na válu a vytvoříme váleček, z něhož krájíme kousky, takové malé čtverečky. V pánvi rozehřejeme na prst oleje a česnek s rozmarýnou osmahneme. Vyndáme ven a v takto aromatickém oleji smažíme čtverečky. Dáme okapat a podáváme třeba s balkánským sýrem a olivami. A ovšemže by smažené čtverečky neměly zůstat na stole na sucho.

Chléb s javorovým sirupem a slunečnicovými semínky (bezlepkový)
300 ml vody, 200 g bezlepkové směsi Mantler, 100 g bezlepkové směsi Promix T, 90 g pohankové mouky, 1 vrchovaná lžíce bezlepkové směsi Promix - FORTE, l lžička cukru, 2 lžíce javorového sirupu, 5 g másla, 9 g soli, l lžíce sušeného mléka, 1 lžíce octa, 50 g slunečnicových semínek, l balíček sušeného droždí, na špičku nože Xantanové gumy

Do pečící nádoby nejprve vlijeme vodu, ocet, rozpuštěné máslo, javorový sirup, přisypeme cukr, sůl, sušené mléko, všechny druhy mouky a nakonec přidáme slunečnicová semínka a sušené droždí. Nádobu vložíme do pícky a nastavíme program GLUTEN FREI pro bezlepkové pečení a zapneme START. Po chvíli míchání, gumovou stěrkou setřene ze stěn nádoby ulpělou mouku a další přísady. Bezlepkový chléb s javorovým sirupem a slunečnicovými semínky je hotov za 120 minut.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio