RECEPT - Bramborová polévka s brynzou a bezlepkové Masíčko v pohance

4. duben 2005

Bramborová polévka s brynzou
1 mrkev, půlka celeru, menší petržel, 2 brambory, 100 g hlávkového zelí, lžíce sádla, 30 g slaniny, lžíce hladké mouky, 1 cibule, mletá paprika, sůl,1 dl mléka, 100 g brynzy, kopr

Očištěnou zeleninu a brambory nakrájíme na nudličky a ve slané vodě uvaříme. Cibuli jemně nakrájíme, zpěníme na sádle, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Na rozpuštěné slanině zpěníme papriku a vlijeme do polévky. Jíšku rozmícháme s větší polovinou mléka a polévku zahustíme. Brynzu dobře rozmícháme ve zbytku mléka, vlijeme do polévky a ihned odstavíme z plotny. Na závěr přidáme nasekaný kopr.

Masíčko v pohance (bezlepkové)
Plátky vepřové krkovičky, 1 sklenice sterilovaného kysaného zelí, 2 větší citule, 250 g pohanky lámanky, polévkové koření, drčený pepř, grilovací koření

Nejprve si připravíme pohankovou kaši. Pohanku propláchneme a zalijeme 1/2 l osolené vařící vody s polévkovým kořením. Kastrol s pohankou přiklopíme pokličkou, zabalíme do utěrky a necháme 15 - 20 minut dojít. mezi tím si naklepeme plátky vepřové krkovičky, osolíme, opepříme a zprudka je opečeme na oleji. Do vymaštěné zapékací nádoby dáme vrstvu pohankové kaše, na to vrstvu kysaného sterilovaného zelí, poklademe plátky opečené krkovičky, kterou posypeme grilovacím kořením. Na maso rozložíme cibuli na kolečka, zbylé kysané zelí a nahoru zbytek pohanky. Pokrm vložíme do rozpálené trouby a zapékáme až povrch zrůžový.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio