Ráno je potřeba světlo. Vědci a lékaři jsou pro stálé zavedení zimního, středoevropského času

26. listopad 2018

Česká vláda se na podnět Evropské komise připravuje na ukončení střídání času. Vědci z Akademie věd České republiky doporučují, aby po celý rok platil čas středoevropský.

Evropská komise navrhuje ukončit střídání času. Členské státy unie si mají vybrat, jestli chtějí středoevropský nebo letní čas. 

Vědci, kteří se zabývají výzkumem biologických rytmů a jejich ovlivněním světlem, doporučují zavedení zimního času. V pořadu Co vy na to to uvedla Helena Illnerová Akademie věd ČR.

„Přechod na letní čas nám škodí, musíme vstávat do tmy,“ říká vědkyně.

Zimní čas podle výzkumů zlepšuje kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost, píše se ve zprávě. Prokázána je také jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku i nižším výskytem nádorových onemocnění.

To potvrzuje také primář kardiologie Nemocnice Tomáše Bati Zdeněk Coufal. „Středoevropský čas je výhodnější, biologické hodiny potřebují světlo,“ říká. Podle něj posun času není pro lidský organizmus přirozený.

I letní čas má podle Heleny Illnerové svoje výhody, lidé mají podle ní večer delší dobu na to využít světlo.

Pokud by bylo ukončeno střídání času, podle předběžného stanoviska české vlády by měl být nastálo zaveden zimní čas. U střídání by rády zůstaly pouze Portugalsko, Řecko a Velká Británie. Například Němci preferují letní čas

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související