Rakouský pivovar vstoupí na jihočeský trh

11. červenec 2003

Pivovar z hornorakouského Freistadtu začne od příštího týdne nabízet své pivo Freistädter Bier v Jihočeském kraji.

Připravuje se tak na rozšíření trhu po vstupu ČR do Evropské unie. ČTK to řekl vedoucí odbytu freistadtského pivovaru Hubert Harrer.

"Plánované rozšíření Evropské unie znamená rozšíření evropského vnitřního trhu i na území ČR. Jsme rychlejší a přicházíme již nyní. Nechceme násilně potlačit vynikající jihočeská piva, ale my také umíme vařit vynikající pivo. Našim hlavním cílem je v budoucnu figurovat v nabídce jihočeských restaurací a pivnic třeba jako druhá značka," uvedl Harrer. Jihočeskou angažovanost Freistadtského pivovaru, jehož roční výstav činí 60.000 hektolitrů, označil za pomalu začínající. "Nemáme úkol prodat zde určitý počet hektolitrů. Výsledek našeho snažení bude patrný až za několik let. Jsme přesvědčeni, že rakouské pivo má v jižních Čechách stejné opodstatnění, jako české pivo v Rakousku," uvedl Harrer. Vstupu Freistadtského pivovaru do Jihočeského kraje předcházela řada analýz a také hledání českého partnera. Tím se stala českokrumlovská s.r.o. Hameco Evropa.

Vysoká kvalita freistadtského piva je podle Harrera dána výběrem surovin z tzv. kontrolovaného pěstování a kvalitou používané vody z hloubkové studny a pramenů u obce St. Peter. "Na suroviny letos vynaložíme 100.000 eur (3,1 milionu korun). Používáme špičkovou technologii a letos investujeme zhruba 3,5 milionu eur (110,2 milionu korun) do jednoho z nejmodernějších skladů v Evropě," připomněl Harrer.

Tržby Freistadtského pivovaru, jehož historie se datuje od roku 1777, činily loni 6,2 milionu eur. Pivovar se 47 zaměstnanci dodává svou produkci do oblasti Mühlviertl a aglomerace Linec. Právním základem firmy je pivovarská komuna (Braucommune Freistadt), vycházející z historických práv jednotlivých občanů na vaření piva v měšťanských domech.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio