Rajhradice mají dvě zastávky od uměleckého kováře. Stály stejně jako sériové přístřešky

I autobusová zastávka může být originální umělecké dílo. Obzvlášť když ji ve své dílně vyrobí umělecký kovář. Přesně to se stalo v Rajhradicích u Brna, v malé obci, která má nové přístřešky pro cestující ukované přímo na míru.

Za dvě stě padesát tisíc korun si mohly Rajhradice u Brna koupit sériově vyráběné přístřešky k autobusovým zastávkám. Radnice ale raději oslovila místního uměleckého kováře. Ten obci za stejnou cenu vyrobil originální přístřešky z černého železa a světlého dřeva.

Obě zastávky ještě na dvoře svého tvůrce.

Ze dvora uměleckého kováře Zdeňka Mittnera odvezlo na místo určení zastávky velké nákladní auto. Zastávku tvoří pevná kovová konstrukce natřená na černo, levý horní roh zastávky zdobí znak Rajhradic.

„Udělali jsme vývěsní štít se znakem. Zastupitelstvo mělo ještě požadavek na poličku na knížky, tak jsme trochu netradičně přidali i kovovou postavu, která si čte,“ konstatuje kovář.

Poličku na knihy zdobí figura čtenáře.

Zastávku dál zdobí letecký snímek Rajhradic a nádoba na cigaretové nedopalky.

Umělecký kovář vyrobil pro obec dvě zastávky, dohromady vyšly asi na 250 tisíc korun. Druhá bude stát v Opatovické ulici a nahradí oprýskaný kovový přístřešek.

autor: Tomáš Kremr

Související