Rajčata pomalu mizí z moravských polí. Pěstitelé pro ně nemají odbyt

S pěstováním rajčat na polích zemědělci na Břeclavsku pomalu končí

Největší tuzemský zpracovatel zeleniny – společnost Hamé – už nevyrábí kečupy z moravských rajčat. Společnost po více než 15 letech ukončila spolupráci s pěstiteli z Břeclavska a Hodonínska.

Rajčata z polí na jihu Moravy

Od Družstva producentů rajčat přitom každý rok konzervárna vykupovala v průměru 5 500 tun, loni naposled. Teď zemědělci nemají odbyt a rajčata tak z polí pomalu mizí.

„Dovážený rajský protlak má nižší obsah nečistot a vyšší podíl sušiny,“ popisuje důvody, proč Hamé dalo přednost dovozu rajčatového protlaku ze zahraničí mluvčí společnosti Milan Linka.

„Jsme v takovém mírném šoku, že jsme ještě nestihli zareagovat,“ říká pěstitel rajčat Zdeněk Jakubčík. Pokud se pro družstvo nenajde nic jiného, na co přejít, budou ho muset zrušit. O jeho budoucnosti se pravděpodobně rozhodne na konci roku na výroční schůzi.