Rajčat na protlaky a kečupy je letos o polovinu méně, ale jsou sladší

Kombajny začaly na jihu Moravy sklízet průmyslová rajčata. Konzervárny šťavnaté plody mění v protlaky, kečupy a další omáčky.

Na jihu Moravy začala sklizeň průmyslových rajčat. Konzervárny z nich vyrábí protlaky, kečupy a další omáčky. Úroda je kvůli suchu zhruba o polovinu nižší než obvykle. Rajčat je sice méně, díky teplému počasí jsou ale nadprůměrně sladká.

Podle pěstitele Zdeňka Jochmana je současný obvyklý výnos z hektaru 400 až 500 metráků rajčat. V loňském roce to ale byl dvojnásobek.

„Úroda je slabší než loni i když jsme zavlažovali tři čtvrtiny plochy. Nedocílili jsme takové sklizně, jakou bychom si představovali. Tam, kde se nezavlažovalo, je to katastrofa,“ hodnotí letošní sklizeň Jochman.

Sklizeň rajčat na průmyslové zpracování.
Sklizeň rajčat na průmyslové zpracování.

Zhruba půl hodiny po sklizni už valník s rajčaty brzdí u závodu Fruta Hamé v Podivíně. První zastávkou je laboratoř. Tady se hodnotí kvalita a obsah cukrů a kyselin v rajčatech.

Sklizeň rajčat na průmyslové zpracování.
Sklizeň rajčat na průmyslové zpracování.

„Je to v pořádku. Já mávám na šoféra, proto máme vytažené tady okýnko a on s klidem jede vysypat,“ vysvětluje pracovnice provozu.

Z valníku padají rajčata do speciální venkovní vany o kapacitě 40 tun. Pak se rajčata omyjí, zahřejí, rozmělní a pasírují.

Sklizeň rajčat na průmyslové zpracování.
Sklizeň rajčat na průmyslové zpracování.

„Je to čistý rajčatový protlak a posíláme ho do našeho závodu v Mařaticích, kde z něho vyrábí kečupy, omáčky a podobně podle jejich sortimentu,“ popisuje zástupce vedoucího provozu Miroslav Javůrek.

Celý proces výroby protlaku trvá zhruba pět až osm hodin. Denně místní závod zpracuje 300 tun rajčat.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio