Rajčat na protlaky a kečupy je letos o polovinu méně, ale jsou sladší
Kombajny začaly na jihu Moravy sklízet průmyslová rajčata. Konzervárny šťavnaté plody mění v protlaky, kečupy a další omáčky.
Na jihu Moravy začala sklizeň průmyslových rajčat. Konzervárny z nich vyrábí protlaky, kečupy a další omáčky. Úroda je kvůli suchu zhruba o polovinu nižší než obvykle. Rajčat je sice méně, díky teplému počasí jsou ale nadprůměrně sladká.
Podle pěstitele Zdeňka Jochmana je současný obvyklý výnos z hektaru 400 až 500 metráků rajčat. V loňském roce to ale byl dvojnásobek.
„Úroda je slabší než loni i když jsme zavlažovali tři čtvrtiny plochy. Nedocílili jsme takové sklizně, jakou bychom si představovali. Tam, kde se nezavlažovalo, je to katastrofa,“ hodnotí letošní sklizeň Jochman.
Zhruba půl hodiny po sklizni už valník s rajčaty brzdí u závodu Fruta Hamé v Podivíně. První zastávkou je laboratoř. Tady se hodnotí kvalita a obsah cukrů a kyselin v rajčatech.
„Je to v pořádku. Já mávám na šoféra, proto máme vytažené tady okýnko a on s klidem jede vysypat,“ vysvětluje pracovnice provozu.
Z valníku padají rajčata do speciální venkovní vany o kapacitě 40 tun. Pak se rajčata omyjí, zahřejí, rozmělní a pasírují.
„Je to čistý rajčatový protlak a posíláme ho do našeho závodu v Mařaticích, kde z něho vyrábí kečupy, omáčky a podobně podle jejich sortimentu,“ popisuje zástupce vedoucího provozu Miroslav Javůrek.
Celý proces výroby protlaku trvá zhruba pět až osm hodin. Denně místní závod zpracuje 300 tun rajčat.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Bez zbraní budeme jen umírat.‘ Na Ukrajině panuje rozčarování, že se svět dívá jinam, popisuje Boháč
-
‚Naše cesty se rozdělují.‘ Andrej Babiš a Monika Babišová se po 30 letech soužití rozcházejí
-
Evangelický farář musí umět všechno. Jan Satke se rozhodl, že vymění církev za lokomotivu
-
‚Obyčejně vede Amerika, teď je v závěsu.‘ Česko stojí v čele boje za svobodu, říkají američtí kongresmani