Ragú ve staré francouzštině znamená „povzbudit chuť“. Zkuste žampionové ragú s pošírovanými vejci

Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení. Název ragú pochází ze staré francouzštiny, sloveso „ragoûter“ lze přeložit jako povzbudit či nadchnout chuť.

Ragú se skvěle hodí do těstovin, ale samozřejmě si ho můžete dát jen tak. Stejně tak se nemusíte soustředit jen na maso, i vegetariánské verze stojí za vyzkoušení.

Ingredience
  • 1 kg žampionů
  • 100 ml smetany
  • 100 g másla
  • půlka citronu
  • 200 g cibule
  • 4 vejce
  • svazek čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř
  • ocet

Například houbové ragú je velká lahůdka. Ale ragú můžete připravit například i z lilku nebo z brokolice.

Příprava ragú není náročná. Jedná se o nakrájené kousky základní suroviny podušené doměkka. Skvěle ochucené kostičky se vám doslova rozpadají pod vidličkou. Aneb zkrátka milujeme ragú!

Žampiony mají pevnou strukturu, která se jen tak nerozvaří, hodí se proto k zapékání nebo i k delšímu dušení. Ze žampionů můžete také připravit lahodné krémové polévky. Díky jemné chuti si na bílých žampionech pochutnají i ti, kteří mezi milovníky lesních hub nepatří.

Postup:
Ve větší pánvi na rozehřátém másle orestujte dorůžova cibuli nakrájenou na měsíčky, přidejte žampiony nakrájené na větší kusy a ještě chviličku restujte.
Přilijte smetanu a vše společně provařte. Vařením směs zhoustne, dochuťte ji solí, pepřem, nasekaným koprem a citronem.
A teď si uděláme vejce. Můžeme je samozřejmě uvařit natvrdo, pak pokrájet a dát navrch. Ale rozhodně lépe vypadají a hlavně chutnají vejce pošírovaná.
Vodu v hrnci zahřejte těsně pod bod varu. Přidejte dvě lžíce octa. Vejce rozklepněte do misky, každé zvlášť. Když se na dně hrnce s vodou začnou tvořit bublinky, je ten pravý čas lžící roztočit vodu, aby se utvořil vír. Do tohoto víru opatrně vlijete vejce. Každé vajíčko vařte čtyři až pět minut.
Pak je děrovanou naběračkou vyndejte a opatrně položte na talíř s připraveným žampionovým ragú.


Žampiony, neboli pečárky, jsou v naší kuchyni hodně oblíbené - v obchodech jsou celoročně dostupné, dobře chutnají a nevyžadují příliš času ani úsilí na přípravu. Běžně také rostou na tuzemských pastvinách, zároveň jde o komerčně nejpěstovanější houbu s všestranným využitím.

Mezi houbami patří spíše k těm chuťově méně výrazným, přesto výborně oživí polévky, omáčky, těstoviny či rizota. Populární jsou také plněné nebo obalované - zkuste si ale dnes místo klasického trojobalu udělat žampionové ragú.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.