Radí otec Pleskač: pomoc při akné i artróze a jak cvičit, aby záda nebolela

27. červenec 2016

Ať už vás trápí artróza, bolesti v krku, bolesti zad nebo záněty močových cest, znalec bylin Adolf Jiří Pleskač má vždy radu, jak umírnit bolest nebo pomoci léčbě. Máme pro vás další rady z několika návštěv ve vysílání.

Dvakrát měsíčně chodí do studia Českého rozhlasu Brno otec Adolf Jiří Pleskač a odpovídá v dopoledním Apetýtu na otázky posluchačů. Přinášíme vám některé z jeho rad.

Na bolavá kolena: polévkovou lžíci želatiny namočte večer do čtvrtlitru vody a ráno vypijte. Takto užívejte celý měsíc, opakujte maximálně jednou do roka.

Voda v koleni: dejte list černého bezu mezi dva celofány, poválejte. Koleno namažte nesoleným vepřovým sádlem nebo měsíčkovou mastí, vytáhněte list z celofánu, přiložte na kolenu a zafixujte.

Na bolesti zad, ale i dalších částí těla doporučuje otec Pleskač často na cviky zveřejněné na stránkách seniorum.cz. Kromě bolestí páteře tam najdete videa se cvičením při bolestech různých kloubů, plosek nohou, ale i rukou či paží. Videa natočilo občanské sdružení Život 90 a má celkem dvanáct dílů. Tady je díl věnovaný bederní páteři:

Záněty močového měchýře: pomoci může kozí brada luční. Čaj z této byliny popíjejte dvakrát až třikrát denně. Můžete užívat i tinkturu z lichořeřišnice a to dvakrát denně čajovou lžičku do čaje. S močovými cestami může pomoci i vřes.

Akné na obličeji: je třeba postižená místa omývat měsíčkem. Jednotlivé vřídky je třeba nechat dozrát, propíchnout sterilní jehlou a ošetřit propolisem nebo švédskými kapkami.

Artróza v prstech u nohy: na tento neduh doporučuje otec Pleskač nasypat práškovou síru do ponožky (stačí malé množství), aby se dostala k bolavým místům a celý den ji ponechat na noze.

Když vás trápí dna: kromě speciálního jídelníčku a prostředků předepsaných lékařem vám pomůže popenec břečťanolistý. „Doporučuji smíchat s ledvinovým čajem půl na půl a pít denně půl litru,“ poradil posluchači otec Pleskač.

autor: ska
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.