Radary krotí řidiče. Ve Vsetíně kamery ukázaly i rychlost 137 kilometrů, Rožnov chce měřit v kritických úsecích

19. březen 2019 06:55

Radar ve Vsetíně zaznamenal za déle než rok provozu přes 28 tisíc přestupků. Měření rychlosti se podle vedení města osvědčilo.

Vsetín má jednu mobilní kameru, kterou strážníci v nepravidelných intervalech přemisťují mezi třemi měřicími místy. Řidiči tak nevědí, kde se právě nachází.

Radar ve Vsetíně uklidnil dopravu. Úřad rozdal pokuty za milion korun

Radar zklidnil dopravu ve Vsetíně

Nový radar ve Vsetíně, který je na příjezdu do města na hlavním tahu od Valašského Meziříčí, za tři týdny ostrého provozu zpomalil řidiče. Město na pokutách vybralo přes milion korun.

Asi 17 procent přestupků mají na svědomí zahraniční řidiči, nejčastěji to jsou Slováci a Poláci. Čeští řidiči zaplatí po výzvě asi 93 procent uložených pokut, další pokuty jsou vymáhány ve správním řízení, potvrdil starosta Jiří Růžička z KDU-ČSL.

"Rekordmanem je řidič, který jel v ´padesátce´ v Potůčkách rychlostí 137 kilometrů za hodinu, za což dostal pokutu 9000 korun," uvedla místostarostka Simona Hlaváčová.

Rychlost řidičů začnou v Rožnově pod Radhoštěm kontrolovat nové radary. Městská policie už má vytipována místa, kde by zařízení pomohla proti neukázněným řidičům.

V kritických úsecích překračuje povolenou rychlost až polovina šoférů.

Měřit se bude například na výpadovce na Frenštát nebo na nábřeží Dukelských hrdinů. Měření chce radnice spustit od začátku letních prázdnin.

Provoz zatím hlídají strážníci ručním laserových přístrojem. Podle ředitele strážníků Aleše Pilaře jsou pevné nebo přenosné radary podle zkušeností z jiných měst několikanásobně účinnější. Na nový radarový systém má už město připravené výběrové řízení.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související