Ráda se na divadelních prknech znemožním, říká Zdena Herfortová

9. říjen 2018

Má na svém kontě přes stovku divadelních rolí, je držitelkou ceny Thálie. Neklade si žádné herecké hranice – tuhle roli bych ráda a tuhle zase nerada, jak sama říká. Do všeho jde po hlavě a snaží se z divadelních rolí vytěžit co nejvíce.

Je absolventkou činoherního herectví na brněnské JAMU, kde zároveň učila muzikálové herectví. Jejími absolventy jsou například Jitka Čvančarová nebo Roman Vojtek. Od počátku 90. let je stálou členkou ansámblu Městského divadla Brno a aktuálně ji můžete vidět v představení Žítkovské bohyně, Flashdance nebo Donaha!

Když v roce 2012 vyšel román Žítkovské bohyně od brněnské rodačky Kateřiny Tučkové, byla to knižní senzace roku. Magický příběh, který je dílem fikce a dílem vychází ze skutečných událostí, se odehrává na Moravských Kopanicích v obci Žítková. Strhujícím způsobem pojednává o osudu žen jednoho rodu, který sahá až do 17. století k procesům s čarodějnicemi a končí v současnosti.

Ve své dabingové kariéře propůjčila hlas hned několika dámám. Ze všech jmenujme dvě hvězdy světové kinematografie, Claudiu Cardinale a Jane Fondu, na které Herfortová ráda vzpomíná.

V rozhovoru připomeneme i rozhlasovou tvorbu Herfortové a účinkování v populárním seriálu Četnické humoresky.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka