Rabín Sidon získal Státní cenu za literaturu. Nový hebrejský slabikář. Masada u Mrtvého moře

27. říjen 2019

Rabín a spisovatel Sidon je laureátem Státní ceny za literaturu. Nový hebrejský slabikář. Vědecké objevy u pevnosti Masada u Mrtvého moře.

Státní cenu za literaturu letos obdržel dramatik, spisovatel a vrchní zemský rabín Karol Sidon.  Podle poroty zazářil zejména knihami Sen o mém otci a Sen o mně či scenáristickou spoluprací s režisérem Jurajem Jakubiskem.  Čtrnáct let také pracoval na překladu Tóry do češtiny. V posledních letech nabídl čtenářům mohutnou sci-fi tetralogii, kterou vydal pod pseudonymem Chaim Cigan. Karol Sidon v celém svém díle medituje nad podstatou lidské existence a identity, snaží se pochopit člověka v jeho zranitelnosti, samotě a v jeho metafyzických pochybách.  Pro Šalom alejchem s ním mluvila Daniela Brůhová.

Haleluja - hebrejská čítanka a učebnice

Dětští, ale i dospělí studenti hebrejštiny mají k dispozici novou knihu, která je krok za krokem seznámí s hebrejskou abecedou. Je to obrázkový hebrejský slabikář s názvem Alef bet teď!, který sestavily ilustrátorka Lucie Lučanská a hebraistka Alžběta Glancová. S autorkou textu mluvila Jana Šustová. 

Masada v Izraeli přitahuje pozornost především pro svou pozoruhodnou historii. Nakolik je zvěst o hrdinské Masadě ale pravdivá? Co je mýtus a co naznačují vědecké objevy? Dozvíme se od Gity Zbavitelové.

autoři: Tomáš Töpfer , mrk
Spustit audio