Po třiceti hodinách skončil zásah pyrotechniků v bytě s chemikáliemi v Šámalově ulici v Brně

10. prosinec 2019

Přes 24 hodin zasahovali pyrotechnici a chemici v Šámalově ulici v Brně. Kvůli nebezpečným látkám v jednom z bytů hasiči a policisté evakuovali přes sedmdesát lidí.

Prvních 30 lidí v pondělí (9. prosince) po poledni, dalších 50 v noci. Policisté prohledávali dům v Šámalově ulici, kde u chemických látek objevili také tělo mrtvého muže.

„Bydlel tam nájemník, kterého jsme dlouho neviděli, nevycházel z domu, nevybíral poštu,“ popsala jedna ze sousedek v blízké restauraci, kde několik hodin čekala na rozhodnutí, zda se bude moct vrátit do svého bytu.

„Přišla policie, zazvonili, že je evakuace. Hodně rychle, nejnutnější věci, doklady a opustit byt.“ Pan Josef musel s rodinou opustit byt krátce před jednou hodinou ráno. „Situace se každou chvíli mění. Děláme vše proto, aby se lidé vrátili domů,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Jaké množství nebezpečných látek pyrotechnici v bytě našli, zatím policisté neupřesnili.

Byt v Šámalově ulici v Brně plný chemikálií policisté v úterý (10. prosince) odpoledne zapečetili. Zhruba po třiceti hodinách tím zásah ukončili. Pominulo riziko exploze, kvůli kterému musela své domovy opustit asi osmdesátka lidí z okolí. Momentálně čekají vyšetřovatelé na výsledky pitvy muže, jehož tělo v jedné místnosti objevili. Nebezpečné chemické látky policisté buďto nechali zlikvidovat, nebo je odvezli k dalšímu zkoumání.

autoři: tip , Tomáš Kremr , ahe
Spustit audio