Pyrotechnici přerušili práci ve Vrběticích. Půda je promrzlá, kvůli sněhu nevidí na krok

5. leden 2017

Pyrotechnici přerušili kvůli špatnému počasí práci v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. V ohledávání místa budou pokračovat, jakmile sněžení a mrazy skončí. Hlína a trosky vybuchlého skladu jsou totiž natolik promrzlé, že od nich nejde oddělovat munici a její součásti.

Minulý týden bylo v epicentru exploze minus 15 stupňů Celsia a kvůli sněhu se pyrotechnici nemůžou bezpečně pohybovat v terénu. Začátkem týdne proto navrhli přerušení prací na nezbytně dlouhou dobu, čemuž velitel zásahu vyhověl.

Zemina a trosky skladu číslo 16, který vybuchl v říjnu 2014, jsou natolik promrzlé, že od nich nelze oddělovat munici a její komponenty.

„Během dvou uplynulých nocí navíc přímo v epicentru napadlo až 30 centimetrů sněhu, což znamená, že se pyrotechnici nemohou bezpečně pohybovat v terénu. Nevidí, do čeho najíždí a kam šlapou, nelze tedy dělat primární rekognoskaci terénu," vysvětila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Dodala, že po dobu přerušení prací se bude denně jeden pyrotechnik věnovat každodennímu průzkumu epicentra.


Výbuch skladu ve Vrběticích
Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Ohledání epicentra druhého výbuchu by mělo začít v prvním čtvrtletí letošního roku a potrvá několik měsíců. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

„Bude při něm zjišťovat venkovní teplotu, množství sněhu a stav půdy a trosek zdiva. Nadále budou policisté ošetřovat materiál a techniku, temperovat kontejner, kontrolovat sklady a celý areál," řekla Kozumplíková. Dobu, po kterou budou práce přerušeny, nelze nyní podle ní odhadnout.

Policie nepracuje jen v epicentru výbuchu, v posledních týdnech ji také zaměstnávají pokusy o vniknutí do střežené a oplocené zóny muničních skladů. Podle Kozumplíkové jde o několik případů, kterými se zabývají policisté obvodního oddělení ve Valašských Kloboukách.

„Šetří je jako přestupek proti majetku, za který hrozí ve správním řízení několikatisícová pokuta," uvedla policejní mluvčí.

Policie zákaz vstupu do oplocené zóny opětovně připomíná. „Vnitřní část oploceného prostoru je stále kontaminována municí v různých stupních poškození, u níž nelze vyloučit možnost nenadálé exploze a tím i přímé ohrožení života," doplnila Kozumplíková.

zdroj: ČTK
Spustit audio