Původní nápis Vlněna z areálu bývalé brněnské textilky zůstane v komplexu i po jeho přestavbě

Nejde si ho nevšimnout. Starý nápis „Vlněna“ teď zdobí plechovou autobusovou zastávku Dornych. Dříve kolem něj lidé chodili při cestě do textilky a i teď se na něj dívají, když jdou do práce.

Neorenesanční Bochnerův palác je jediný pozůstatek bývalé slávy textilky Vlněna v brněnské ulici Dornych. Dokončený byl v roce 1867 podle návrhu rakouského stavitele a kameníka Josefa Arnolda a sloužil jako správní budova. Jeho průčeli zdobil plechový nápis Vlněna.

Propojení staré Vlněny a nových moderních budov

Do budoucna s ním počítají i majitelé areálu. Nápis chtějí nechat v původním stavu, přestěhují ho po dokončení dovnitř centra. „Chceme v rámci budov vytvořit velké komunitní centrum. Místo pro odpočinek, pro setkávání lidí. Logo bychom chtěli zapracovat do interiéru, tak aby obohatilo prostory a vytvořilo nějaký ráz Vlněny,“ popisuje manažer společnosti CTP Jiří Kostečka

Logo bývalé textilky nebude jediným historickým fragmentem tohoto místa. „Jsou tu nějaké původní dřevěné prvky, které se krásně dají zapracovat do interiéru jako další prvek. A mohou tu být různé lampy,“ doplňuje Kostečka.

Stavební práce na ulici Dornych v Brně a stavba nových kancelářských prostor

Dříve nápis visel pod střechou Bochnerova paláce, bývalé správní budovy textilky. Na průčelí budovy z poloviny 19. století už se nevrátí. I tam ale při opravách dělníci narazili na původní prvky, říká architekt rekonstrukce Václav Hlaváček. „Při přestavbě objektu v oblasti prvního patra, nad rákosovým stropem, podhledem, se objevily neuvěřitelné štukové výzdoby se židovskou tématikou a s takovým geometrickým vzorem. Možná je to pozdější úprava, ale nedivil bych se, kdyby se některé ty výzdoby týkaly i doby vzniku.“

Místo bývalé textilky vzniká areál s kancelářskými prostorami. Komplex má být podle plánů investorů hotový příští rok.

Spustit audio

Související