Psychosomatika si o své místo musí v Česku stále ještě říkat, tvrdí psychoterapeut Michal Kryl

19. duben 2023

„Byl bych opatrný každé onemocnění nazývat psychosomaticky podmíněné. Jsou stavy, jako úrazy nebo dědičné malformace, kde hraje velkou roli genetika, tak tam se uplatní biologické faktory víc a ty psychické třeba až následně,“ říká psychiatr a psychoterapeut Michal Kryl.

„Jeden semestr psychiatrie a jeden semestr psychologie rozhodně nemůže studentům českých lékařských fakult dát povědomí o bio-psycho-sociálním fungování člověka. Na rozdíl od Německa nebo Rakouska, kde to studenti mají pevně v kurikulu, vycházejí studenti z našich lékařských fakult tímto integrativním pohledem na člověka v podstatě nedotčeni,“ říká Kryl.

Právě to by do budoucna rád změnil výbor Společnosti psychosomatické medicíny, jehož je Michal Kryl členem. „Naším velkým cílem je dožít se toho, že na lékařských fakultách budou mít studenti medicíny alespoň jeden semestr předmětů bio-psycho-sociální integrace.“

Čtěte také

Přestože si psychosomatika v české medicínské praxi musí o své místo stále ještě říkat, některé úspěchy už podle Kryla zaznamenala. V květnu 2013 se Česká republika zařadila k vyspělým zemím Evropy, když uznala mezi respektovanými medicínskými obory také psychosomatickou medicínu. A to konkrétně vyhláškou o nadstavbových atestacích, díky které se už dnes lékaři všech klinických oborů můžou v oblasti psychosomatiky dále postgraduálně vzdělávat.

„V současnosti už máme několik desítek lékařů, kteří tuto atestaci získali,“ doplňuje psychiatr a psychoterapeut Michal Kryl s tím, že doba, kdy si pacient bude moci vyhledat třeba psychosomatického gynekologa nebo neurologa je už blízko.

Psychosomatika zkoumá vzájemné působení těla a duše. Zabývá se otázkou, jak psychické vlivy působí na tělo a jaký vliv mají naopak tělesná onemocnění na duševní procesy. Vzájemné působení těla a duše na sebe bylo opakovaně potvrzeno vědeckými výzkumy.

Co je nebo naopak není psychosomatická medicína? Jak s ní souvisí spirituální dimenze člověka? A je u nás tento obor stále ještě popelkou? Člena výboru Společnosti psychosomatické medicíny Michala Kryla se ptá Karolina Antlová. Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související