První písemná zmínka o pučálce pochází z Postily od Jana Rokycany z 15. století, říká kuchař Petr Stupka

Když se z hromádky zeleniny a kousku masa v kuchyni vytvoří za pár desítek minut čerstvé, hotové a chutné jídlo, dá se tomu skutečně říkat čarování. Dnes bude čarovat příroda, přesněji, bude s tím čarováním pomáhat. Takovými kouzly oplývají klíčky, výhonky něco napučeného. Inu, je tady jaro a každoroční téma nejčerstvější zeleniny.

Klíček rostliny, to je vlastně kořínek a to zelené s prvními lístky, to je výhonek. Obojí se pak konzumuje.

Když například 10 deka čočky zalijete vodou a necháte ji 8 hodin namočenou, ráno ji propláchnete, což je nutné udělat dvakrát i třikrát denně, máte základ úžasných klíčků a výhonků.

Stačí nechat ji na teple a světle, bez průvanu. V této luštěnině se začala odehrávat velká kouzla. Všechno ožilo.

V této čočce se vytvořilo mnoho vitamínů, jaké, to si poslechněte v online záznamu Kuchařského čarování. Ale uslyšíte i o pučálce, tedy o naklíčeném hrachu. První písemná zmínka o pučálce pochází z Postily Jana Rokycany z 15. století. Takto opražený hrách se pak nejen konzumoval doma, ale také prodával třeba na ulicích. Ženám, které jej nabízely, se říkalo Pučálnice.

K tomu přidáme i velice aktuální recept, placky z naklíčené čočky.

Ingredience
  • 150 g čočky,
  • 500 g brambor,
  • 3 vejce,
  • 5 stroužků česneku,
  • 40 g bramborového škrobu, petrželovou nať, provensálské bylinky (nebo jen majoránku), mletý kmín, sůl, sádlo nebo jiný tuk na pečení

 

Čočku propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte ji přes noc namočenou, druhý den ji propláchněte a nechte ji klíčit, nejlépe v sítu nebo ve sklenici, aby bylo možné ji 2 – 3 krát za den propláchnout.

Druhý (případně třetí) den bude luštěnina naklíčená.

Ve slupce uvařené brambory oloupejte, nastrouhejte, přidejte do nich vejce, škrob, sůl, prolisovaný česnek, koření a syrovou, naklíčenou čočku. Vše krátce propracujte a ze vzniklého těsta tvořte placky a pečte je na sádle. Pokud bude těsto příliš řídké, přidejte trochu strouhanky, která směs zahustí.

Placky můžete doplnit také drobně nakrájenou uzeninou, posekanými škvarky nebo nastrouhaným sýrem.

Když jsem je poprvé připravoval v jedné restauraci, zapékali jsme je hrubě nastrouhaným sýrem s modrou plísní (Niva). Skvělé jsou třeba i se sýrem uzeným. Také můžete experimentovat i s ochucením ve stylu orientálním i jiném.

Každopádně zdravé placky s křupavou čočkou všem chutnají.

autor: Petr Stupka
Spustit audio