První krok do světa opery: poslechněte si finále pěvecké soutěže mladých talentů

29. leden 2022

V polovině listopadu minulého roku se v Karlových Varech uskutečnil 55. ročník Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. Soutěž, která vznikla v šedesátých letech, díky úsilí organizátorů nabývala na významu. V současnosti patří k předním pěveckým soutěžím v celosvětovém měřítku. Její prestiž posílila skutečnost, že je spojena se jmény slavných sólistů, kterým laureátské tituly pomohly na začátku kariéry.

Budoucí talenty světových scén

Mezinárodnímu pěveckému centru Antonína Dvořáka, které od roku 2001 v čele s ředitelem Aloisem Ježkem událost pořádá, se podařilo vytvořit ze soutěže mimořádnou hudební i společenskou událost.

Díky vysoké umělecké úrovni se na finálové kolo soutěže sjíždějí do Karlových Varů šéfové a dramaturgové operních souborů i zástupci orchestrů a festivalů. Rozhodují o udělení cen svých institucí, kterými jsou angažmá pro konkrétní uměleckou spolupráci.

Nabídka příležitostí má pro mladé umělce na počátku kariéry mimořádný význam – je výzvou, obohacením o cenné zkušenosti a krokem do profesionálního uměleckého světa.

Sto nejlepších pěvců

O ceny se v jednotlivých kategoriích ucházela téměř stovka soutěžících. V početní převaze byli zastoupeni kandidáti z Česka a Slovenska, další soutěžící přijeli z Německa, Ruska, Ukrajiny, Polska, Číny, Spojených států, Albánie, Brazílie, Finska, Japonska, Maďarska, Moldavska a Velké Británie.

Český rozhlas Plzeň realizoval záznam finálového kola kategorií Junior a Opera, které se konalo 11. listopadu v Karlovarském městském divadle. Mladé pěvce doprovázel Karlovarský symfonický orchestr, dirigentem byl Jiří Štrunc.

Poslechněte si...

Ve vysílání uvedeme soutěžní výkony dvaceti mladých pěvců, kteří ve finále přednesli reprezentativní repertoár z české i světové operní tvorby.

Čtěte také

Mezinárodní porota, které předsedal ředitel Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Jiří Nekvasil, přisoudila vítězství v kategorii JUNIOR sopranistce Ekaterině Krovatevě z Ruska a českému barytonistovi Danielu Kfelířovi.

V kategorii OPERA zvítězili sopranistka Diana Orlanova z Ruska a čínský barytonista Hongyu Chen, který se stal absolutním vítězem soutěže.

autoři: Dagmar Henžlíková ,
Spustit audio

Související