První hříbě roku v Napajedlech se má čile k světu

První letošní hříbě v Napajedlech na Zlínsku přišlo na svět dříve, než měli chovatelé v plánu.

První přírůstek očekávali v hřebčíně v Napajedlech na Zlínsku až v polovině ledna. Malá klisnička si ale na svět pospíšila, narodila se v úterý v noci. Je ale zdravá a podle všeho dost čilá. Její matka La Rainba si svého potomka pečlivě hlídá.

„V první dny se maminka o hříbátko hodně stará,“ konstatuje ošetřovatelka Kateřina Dobrovolná. Hned dodává, v čem spočívá péče lidí: „Bezprostředně po porodu se musí pohlídat, aby brzy vstalo, jestli dobře vstává, jestli se brzy napije. První napití, mlezivo od matky, je důležité, je v něm spousta protilátek.“

Většina samotné péče je na samotné kobyle. Ošetřovatelé ale každý den dohlíží na to, zda hříbě správně pije, měří mu teplotu a hlídají, jestli například nemá průjem.

Klisnička, která zatím nemá jméno, už ve věku dvou dní vedle matky vesele dovádí. „Je velice čilá, má se k životu. Myslím, že nám ještě zatopí,“ předpovídá Kateřina Dobrovolná.

První letošní hříbě narozené v Napajedlích na Zlínsku

Rodiči hnědého hříbátka jsou La Rainba a hřebec Pouvoir Absolu. „Už dva potomci La Rainby se na závodních drahách projevovali v minulém roce velmi slibně,“ říká vedoucí hřebčína Martina Benková.

V hřebčíně letos očekávají narození asi pětatřiceti hříbat, dvacet bude vlastních a další březí klisny mají ještě přijet. Hřebčín se specializuje na chov anglických plnokrevníků.

První letošní přírůstek zatím nemá jméno, dostane jej až po několika týdnech. Kdo by chtěl, může tipy na pojmenování veselé klisničky poslat přímo na adresu napajedelského hřebčína – podle jména matky by mělo začínat na písmeno L.

Spustit audio