První český film ve virtuální realitě. Snímek Tmání ukazuje život a boj s depresí

9. listopad 2022 09:27

Animovaný film vás vezme do světa mladého člověka s depresí. Přináší nejen hluboký vhled do „temné noci duše“, ale i naději a cestu, jak se s nemocí vyrovnat. Podle svých vlastních zkušeností s depresivními stavy ho vytvořil režisér Ondřej Moravec. Snímek uvádí od čtvrtka 10. listopadu Centrum současného umění DOX v Holešovicích.

Ondřej Moravec

Režisér Ondřej Moravec začal s virtuální realitou pracovat v roce 2015, kdy nastoupil jako dramaturg a později programový ředitel festivalu Jeden svět. Ten se stal prvním českým festivalem, který představil samostatnou každoroční kategorii zaměřující se na filmy ve virtuální realitě.

„Jelikož jsem vystudovaný filmař, tak jsem si chtěl taky nějaký udělat. Téma deprese bylo skutečně jedno z prvních, které mě napadlo. Měl jsem ověřené, že nějaké simulace stavu mysli ve virtuální realitě fungují dobře.“

Práce na snímku pro něj byla do jisté míry i terapií. Využití virtuální reality nabízí možnosti, které sahají daleko za hranice filmu.

Pes a vesnice v animovaném filmu Tmání

„Já vždycky říkám, že ona spojuje tři média – film, divadlo a počítačové hry. Ale asi nejvíc se to blíží tvorbě počítačových her. Když tvoříte klasický film, tak se na to můžete koukat na obrazovce, je to poměrně komfortní. Tady musíte neustále kontrolovat ten proces v té helmě, tam to může vypadat o dost jinak než na obrazovce.“

Helmu pak má nasazenou i divák, který se rázem stává také spoluaktérem dění. Tvůrci ho totiž na několika místech povzbuzují, aby děj posunul zapojením svého hlasu.

Jak na tyto výzvy diváci reagují? Poslechněte si celou reportáž s režisérem Ondřejem Moravcem.

Tmání můžete zhlédnout od čtvrtka 10. listopadu v Centru současného umění DOX v Holešovicích, projekce bude zahrnuta ve vstupném do galerie.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.