Provozovatelé skladů materiální pomoci v oblasti zasažené tornádem řeší jejich další fungování

30. červenec 2021

Provozovatelé skladů materiální pomoci v oblasti zasažené tornádem řeší jejich další fungování. Jihomoravský kraj i majitel areálu bývalé tabačky v Hodoníně přislíbili, že místo bude fungovat nejméně po dobu trvání stavu nebezpečí, tedy do 24. srpna. Původně měl ukončit provoz o tomto víkendu. Podobné centrum funguje i v Břeclavi, samotné zasažené obce sklady s drogerií, oblečením a nářadím postupně ruší.

„Jednáme s neziskovými organizacemi, mluvíme také o dopravě některého zboží do postižených oblastí na Ukrajinu,“ popisuje Adam Procházka, ředitel Kulturního domu v Hodoníně, od kterého nápad na zřízení distribučního centra vzešel hned první hodiny po katastrofě.

Ekologicky zlikvidovat budou muset organizátoři věci, které se nepodaří rozdělit mezi lidi v oblasti nebo humanitární organizace.

„U oblečení tam jsou neupotřebitelné věci, například špinavé nebo neprané věci. Už se to třídí a některé se věci se likvidují,“ popisuje jihomoravský hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL.

Kromě hodonínského centrálního skladu funguje podobný také v Břeclavi, tam si mohou lidé materiální pomoc vyzvednout po telefonické domluvě.

Spustit audio

Související