Provoz v benešovské nemocnici zůstává omezený, lékaři mohou poskytovat pouze základní ošetření

12. prosinec 2019 11:00

Na obnovení nemocniční počítačové sítě napadené virem pracovali specialisté celou noc. Podle vedení nemocnice se stále nedá odhadnout, kdy bude provoz nemocnice plně obnoven. Pacientům doporučují vyhledat jiná zdravotnická zařízení.

Čekárny v benešovské nemocnici jsou i ve čtvrtek ráno prakticky prázdné. Tamní počítačové systémy v noci z úterý na středu napadl virus a v ordinacích nefungují přístroje připojené na počítačovou síť. Lékaři tak mohou pomoci jen lidem s menšími zdravotními problémy:

"Stále doporučujeme pacientům volit jiná zdravotnická zařízení a děkujeme jim za pochopení. Lékaři a sestry veškerou dokumentaci píší jenom tužkou na papír. Jsme schopni ošetřit pouze menší poranění, například popáleniny, opařeniny nebo drobné řezné rány. Tedy zdravotní problémy k jejichž ošetření nepotřebujeme přístroje napojené na počítače," říká ředitel nemocnice Roman Mrva. 

Benešovská nemocnice, která se stala v noci z úterý cílem kyberútoku, tak stále funguje v  omezeném provozu. Dnes budou, s ohledem na zajištění komfortní péče, ještě dva pacienti převezeni do jiných nemocnic. Ostatní pacienti na lůžkových odděleních by měli v nemocnici zůstat.

Čtěte také

Obnovení plného provozu nemocnice se nedá odhadnout: "Na zprovoznění počítačové sítě pracuje nepřetržitě tým šestnácti odborníků. Musíme si uvědomit, že teprve až dostaneme od Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost souhlas síť obnovit, budeme ještě muset ručně přeinstalovat kolem 500 počítačů. A potom doufat, že virus nebude chytřejší a síť bude fungovat," uvádí Roman Mrva.

Čtěte také

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120.000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor. Akcionářem nemocnice je Středočeský kraj.

Co je kryptovirus

Můžou ve velkém napadat počítače a šíří se hned několika způsoby - třeba ve formě přílohy e-mailu, nebo jako odkaz, který si mezi sebou pošlou uživatelé. Kryptovirus může zahrnovat oprávnění ke vzdálenému ovládání počítače, což znamená, že třetí strana, a to ať už je kdekoliv na světě, může nad strojem plně převzít kontrolu.

autoři: Jiří Chum , JMys
Spustit audio