Provést návštěvníka všemi místy Špilberku by s mým výkladem zabralo šest hodin, přiznává průvodce Michal Hančák

27. duben 2022

„Mým snem bylo provázet ve vile Tugendhat. Pak jsem ale přišel na brigádu na Špilberk a ta se protáhla na 10 let,“ směje se Michal Hančák z Muzea města Brna, který je průvodcem a zapáleným „špilberkologem“.

Michal Hančák zná historii i současnost Špilberku podrobně a je vidět, že svoji práci miluje: „Rád používám výrok, že čím víc toho vím, tak tím víc vím, že nic nevím,“ říká úvodem.

Rozhledna v nárožní věži hradu Špilberk

První návštěvníci se na hrad tyčící se nad Brnem dostali 1. srpna 1880. To byly veřejnosti zpřístupněny kasematy a ty můžou mimo jiné i za to, jakou má Špilberk pověst. „Tehdejší průvodci jim vyprávěli o tom, že se tady vykonávalo útrpné právo, byla tu mučírna. Proto je také náš nejnovější prohlídkový okruh zaměřený jinak – na dějiny, na těch téměř 700 let, co stojí hrad nad městem. A tím se snažíme vyvracet některé nepravdivé a zastaralé informace.“

Stavba byla původně vojenským objektem, správné pojmenování je tedy hrad a pevnost Špilberk. Za pozornost stojí například historické nálezy, ale také celý park, který se kolem rozprostírá společně s vinicí a nabízí nevšední výhledy na město.

„Žádnou část hradu nepreferuji, ale kdybych měl návštěvníka provést všemi místy s výkladem, zabralo by to asi šest hodin, to jsme jednou zkoušeli změřit,“ přiznává Hančák.

Jaké největší nesmysly se kdysi návštěvníci dozvídali? Jaká příhoda se váže ke studni na velkém nádvoří? A jaké otázky jsou mezi návštěvníky nejoblíbenější. O tom vyprávěl v rozhovoru s Janou Kobylinskou průvodce Michal Hančák.

Spustit audio

Související