Promoknout na kost i šestkrát za den. Michal Jahoda se zúčastnil kurzu přežití ve Francouzské Guyaně

23. únor 2021

Rodák z Uherského Brodu, rotmistr a student Univerzity obrany Michal Jahoda studuje obor velitele průzkumných jednotek a hned v prvním ročníku uspěl ve výběrovém řízení do zájmové skupiny Commandos. Během jejích akcí se setkával se svými předchůdci, úspěšnými účastníky guyanského kurzu přežití cizinecké legie, kam se v prosinci loňského roku, jako student čtvrtého ročníku, vypravil.

„Náročné, ale i exotické,“ shrnuje zážitky z Francouzské Guyany Michal Jahoda. „Nejvíc mě asi překvapilo počasí. Věděl jsem, že bude vlhko a pršet, ale že bude denně třeba pětkrát šestkrát za den liják, kdy promokneme do poslední nitě, to jsem nečekal.“ Na místě mu pak učarovala krásná příroda, která byla úplně jiná, než u nás.

„Účastník kurzu mohl být stažený jen kvůli zranění – jeden kluk se tam posekal mačetou. Pokud byl člověk pryč víc jak den, tak už se nemohl vrátit. Ale že by někdo dobrovolně řekl, že to nemá a že to nezvládá, to jsem tam neviděl.“

Co si odvezl Michal Jahoda z výcviku? „Jak je důležité se o sebe postarat. V jiné četě byli i tací, co se třeba nešli každý den umýt do řeky – a pak se to na nich podepsalo. Plesnivé nohy, olezlá pokožka. Když se na něco člověk vykašlal, stokrát se mu to vrátilo.“

Jaké zážitky si dovezl z rovníkové Guyany a lišily se jeho představy od toho, co ho čekalo v realitě? Poslechněte si celý rozhovor Lucie Hostačné.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související