Prolnutí lidových tradic se školním rokem. Folklorně zaměřenou školku najdete v Lanžhotě

Zájem o folklór na Břeclavsku roste. Své o tom ví i v Mateřské škole v Lanžhotě, která nabízí rozšířenou výuku lidových tradic. Loni nechalo město její kapacitu rozšířit. Dochází do ní asi 130 dětí. O nářečí, pranostikách, obyčejích, hudbě a tanci celého regionu se tam učí zhruba od svých tří let.

„Naší filozofií je prolnout lidové tradice s běžným tradičním školním rokem. Snažíme se oživovat lidovou slovesnost, zvyky, tradice i nářečí,“ popisuje ředitelka Mateřské školy Lanžhot Lucie Sztanko, zatímco děti ve třídě trénují zpěv a tanec.

„Ve školce máme přes třicet krojů na půjčení, dokonce je i necháváme došívat, protože o to je obrovský zájem. Rodiče se rádi vrací k tradicím a snaží se je podporovat. Opravdu to není jen naše vůle, ale bez těch rodičů nic neuděláme. Takže pokud rodič má zájem a je poptávka o kroje, tak jsme museli nechat došívat.“

„Přestěhovala jsem se sem s manželem, takže jsem velmi ráda, že Vanesska začíná vnímat naše klasické české a moravské tradice a že je tomu školka otevřena,“ usmívá se Eva Brejková, která pochází z Kroměříže. Do školky dochází její čtyřletá dcera Vanessa. Ta s dětmi nacvičuje vrtěnou, hodit se bude v září. To mateřská škola pořádá školičkové hody. Děti v krojovaném průvodu projdou městem, zazpívají, zatančí a na zahradě školky také postaví májku.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio