Projekt azylového domu v Kroměříži navracel bezdomovce do života

7. únor 2012

V kroměřížském azylovém domě pro muže Astras skončil projekt, který měl navracet klienty zpět do normálního života. Zúčastnila se ho třicítka lidí. Jen tři však uspěli a dosáhli na stálou práci a bydlení.

Koordinátor projektu Petr Láník odmítá, že by desetiprocentní úspěšnost byla zklamáním. „Musíme si uvědomit, že pracujeme s bezdomovci. Jedna z těch třech úspěšných osob je člověk, který spal v popelnicích, na nádraží a po lavičkách. Z tohoto stavu se dostal do stavu, kdy má stálou práci a našel si bydlení,“ vysvětlil Láník.

K pracovitějším účastníkům projektu rozhodně patřil třeba dvaačtyřicetiletý muž, který je vyučený zahradník. „Pracoval jsem rok a půl, kde se dalo. Výdělek mi moc pomohl, měl jsem aspoň na zaplacení bydlení,“ popsal muž, který ale nakonec o práci i bydlení přišel.

Projekt zaměřený na návrat klientů kroměřížského azylového domu pro muže do běžného života stál téměř pět a půl milionu korun a trval dva roky. Jeho účastníci se mimo jiné museli zapojit do pracovního procesu, mohli zakusit samostatné bydlení v takzvaném resocializačním bytě či využívali vzdělávací programy a poradenství.

autor: pes
Spustit audio