Prohlídkový okruh plzeňským pivovarem je zážitkem pro všechny smysly

3. říjen 2019

Psal se rok 1842, když byla v nově založeném měšťanském pivovaru v Plzni uvařena první várka piva. Konkrétně se tak stalo 5. října 1842. Měděná varní pánev, ve které první sládek pivovaru Josef Groll pivo uvařil, je dodnes k vidění v rámci prohlídkového okruhu pivovarem.

Vše začíná v návštěvnickém centru na nádvoří pivovaru. Tam se seznámíte s bohatou historií plzeňského piva. K vidění jsou tam i dnes už nepoužívané nástroje pivovarnictví. Z návštěvnického centra pak vede trasa areálem dál, směrem k expozici surovin.

Na nádvoří stojí povoz se dvěma pivovarskými koňmi. Tradiční plzeňské pivnice jsou totiž dodnes zaváženy pivem tímto klasickým způsobem. „Udržování profese formanství je součástí ochrany kulturního dědictví pivovaru,“ prozrazuje Pavla Mášková z návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje. Dodnes tu mají i oddělení klasického bednářství, kde se vyrábějí dřevěné sudy.

Voda, chmel, slad a kvasnice

V expozici surovin si návštěvníci mohou doslova sáhnout na hlavní ingredience piva. Je tu slad vyrobený klíčením a pražením ječmene. A kdo chce, může ho i ochutnat. Dále je tu žok se surovým chmelem. V pivovarnictví se ale dnes už používá peletkový chmel pro zaručení stále stejných vlastností. Ve vedlejší chodbě se pak turisté seznámí s vodou, která tvoří hlavní součást piva. Pivovar má vlastní zdroje vody v městské části Roudná. A poslední důležitou složkou piva jsou samozřejmě kvasinky, které přemění cukr ze sladu v alkohol.

Sklepy Plzeňského prazdroje

Další částí prohlídkového okruhu je varna. V ohromných měděných pánvích vaří v plzeňském pivovaru pivo dodnes. Už dlouhých 177 let. Denně tu dokáží vyrobit 24 várek. Každá obsahuje 600 hektolitrů piva.

Měděnou pánev, ve které uvařil první várku roku 1842 slavný sládek Josef Groll, můžete vidět v jiné části prohlídky. Tam jsou na stěně vyobrazeni všichni Grollovi nástupci. Mimochodem, pánev byla pro zdejší sládky natolik cenná, že ji v době válek chránili před okupanty tak, že ji zakopali do země. Díky tomu ji fašisté neukořistili a neroztavili.

Kousek od historické pánve je vstup do pivovarského podzemí. Je v něm celkem devět kilometrů chodeb. V jedné části můžete pivo také ochutnat. Tak na zdraví a „Dej Bůh štěstí“, jak zní pivovarské úsloví.

autor: Pavel Halla
Spustit audio