Prohlídka Dobrovského tunelů v Brně přilákala tisíce lidí

3. červen 2012

Přes sedmnáct tisíc zájemců všech generací si včera mezi 9. a 14. hodinou prohlédlo téměř dokončené Dobrovského tunely v Brně-Králově Poli. Dva tubusy, každý přes kilometr dlouhý, jsou už prakticky hotovy a osazena je většina technologií.

„Bydlíme kousek odtud, a proto nás to zajímá,“ řekl během návštěvy tunelů pan Vladimír Švec, který se na prohlídku vydal společně s manželkou. „Trvalo to dlouho, ale pomalu se to blíží ke konci. Jsem zvědav jak to v Králově Poli ovlivní dopravu.“

Přes extrémně nestabilní prostředí nedošlo během stavby k jedinému vážnému úrazu ani propadu. Zásluhu na tom ovšem má úspěšná žáloba vlastníků domů v okolí. Soud rozhodl, že má být použita složitější a draží ale bezpečnější technologie ražby.

Budování tunelů narušilo některé budovy na povrchu. „Náklady na sanaci okolních budov se pohybují mezi stem až dvěma sty miliony korun. Práce ještě nejsou dokončeny,“ uvedl hlavní inženýr stavby Velkého městského okruhu Brno Robert Nedbálek.

První řidiči by měli Dobrovského tunely projet na samém konci prázdnin. Stavba tunelů trvala šest let a stát bude kolem 12 miliard korun.

autor: hol
Spustit audio