Produkce zeleniny na Břeclavsku a Hodonínsku je v ohrožení. Spory brzdí provoz závlah

15. září 2016

Pěti desítkám zemědělců na Břeclavsku a Hodonínsku hrozí, že zůstanou bez vody. Chod závlahových systémů v regionu totiž brzdí spory provozovatele se Státním pozemkovým úřadem. Stále se ještě nedomluvili na pronájmu přečerpávacích stanic, které jim přivádí vodu z Dyje. Konflikt tak ohrožuje produkci zeleniny v oblasti.

„To je srdce závlah, co se týče Břeclavska a Hodonínska,“ řekl Josef Tetur, jednatel firmy Via Aqua, která závlahy v regionu provozuje, o jedné z přečerpávacích stanic nedaleko Ladné na Břeclavsku. „Bez toho nemáme vodu. V rybníce něco je, ale to se vyčerpá. V jednom by to pro zelináře vydrželo tak na šest hodin možná,“ upozornil.

Platnou smlouvu na provoz společnost se státem stále nemá, v současnosti je tak napojená de facto načerno. Dodávku vody zajišťuje na ploše asi šesti tisíc hektarů.

„I přes tento zákaz jsme se rozhodli, že budeme provozovat tak, jako bychom měli smlouvu, protože jsme si vědomi velké zodpovědnosti ve vztahu k zemědělcům. Nemůžeme akceptovat příkazy, které jsme dostali od Státního pozemkového úřadu, protože by vznikly dalekosáhlé škody,“ vysvětlil druhý z jednatelů firmy Antonín Zapletal.

Státní pozemkový úřad podle něj požaduje za pronájem zhruba 350 tisíc korun a úhradu energií a oprav, celkem tedy více než milion korun. Pro společnost je to ale likvidační a zemědělci by tak skončili bez vody.

„Když nám přivezou kamion celeru z Holandska a nezalijeme to, tak ho vyhodím, milion korun. Bez závlah nejde pěstovat zeleninu kořenovou,“ řekl pěstitel David Důbrava.

O problémech Státní pozemkový úřad ví a s firmou chce znovu i za přítomnosti zástupců z ministerstva zemědělství jednat. Na placeném nájemním vztahu ale trvá.

Čtěte také

„Státní pozemkový úřad i ministerstvo zemědělství si plně uvědomují, že na dodávce závlahové vody jsou závislé desítky subjektů, především zemědělci. Nicméně tyto subjekty mají smlouvy pouze se společností Via Aqua, nikoli s námi,“ uvedl mluvčí úřadu Hynek Jordán.

„Úhrada provozování závlahové soustavy ze státních prostředků vytváří podle nás nedovolenou podporu vůči jiným soukromým vlastníkům a provozovatelům závlah, kteří žádnou podobnou provozní podporu nedostávají,“ dodal.

Situaci podle něj komplikuje fakt, že závlahy zemědělci využívají jen zhruba z 30 procent. Podle firmy ale na objemu objednávek nezáleží, protože soustava závlah se musí vždy napustit celá.

Produkce pěstitelů zeleniny na Hodonínsku a Břeclavsku
autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio