Prodejci u silnic často nerespektují bezpečnost silničního provozu

7. srpen 2005

Okolí jihomoravských silnic je během letních prázdnin tradičně obsypáno prodejci meruněk, broskví a dalších atraktivních druhů ovoce či zeleniny. V této souvislosti bychom ale měli mít na paměti dvě rizika: bezpečnost silničního provozu a nezávadnost ovoce a zeleniny prodávané pod širým nebem.

Pokud se vydáte po silnici z Břeclavi směrem na sever, zaručeně narazíte na prodejce nejméně po každých pěti kilometrech. Na provizorních pultech najdete zaručeně všechno, co právě tamní pole, sady a zahrady nabízejí. Nejčastěji broskve, brambory, meruňky, okurky... Podobný prodej je oblíbený i v sousedním Rakousku.

Z hlediska bezpečnosti takový prodej ale v pořádku není. Prodejci a hlavně jejich motorizovaní zákazníci mohou být příčinou dopravních karambolů. I když v posledních letech naštěstí bez vážnějších následků. Prodejci by měli svůj stánek umístit tak, aby nebránil v průjezdnosti komunikace a případný zákazník měl možnost bezpečně své vozidlo v blízkosti stánku zaparkovat.

Další případné riziko skrývá kvalita nabízeného zboží. Všechny podmínky, které se týkají prodeje ovoce a zeleniny, které se týkají kamenných obchodů, se vztahují a i na prodej ve stáncích. Dodržování předepsaných norem hlídá Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspektoři si všímají nejen kvality nabízeného zboží, ale také v jakém stavu je stánek a zda i prodejce nemá například špinavé ruce.

Nabízené ovoce a zelenina musí mít čertstvý vzhled, musí být celé, není dovolen prodej necelistvých krájených plodů. Výjimkou jsou pouze vodní melouny, které ale musí být opatřeny fólií. Výjimka se vztahuje také na polévkové směsy zeleniny, které jsou dopředu nakrájené a nabalené v balíčku.

autor: hon
Spustit audio