Proč nemůžu za vnoučaty, nechápe dvaadesátiletá žena. Lidé protestovali proti zavřené hranici se Slovenskem

21. květen 2020 09:33

Uzavřená hranice komplikuje život lidem v příhraniční se Slovenskem

Zhruba stovka lidí se ve středu večer sešla u hraničního přechodu na Slovensko ve Strání na Uherskobrodsku.

Nesouhlasí s uzavřenou hranicí mezi Stráním a sousední obcí Moravské Lieskové. Uzavřené hranice jim teď komplikují běžný život, mnoho z nich má v sousední vesnici rodinu nebo lékaře.

Petr Tanner je Čech, ale bydlí sto metrů od hranice na slovenské straně. Jeho děti tak nemohou do školy do Strání, nedostanou se k doktorovi. „Je to úplně nesmyslné. Abychom platili každé čtyři dny osm tisíc korun za testy, na to nemáme,“ říká.

Protest na hranici ve Strání

Lidé ve Strání si tak musí se sousedy z Moravského Lieskového či příbuznými předávat věci na celnici, dál se nedostanou.

Dvaadesátiletá Iveta Mičová třeba nechápe, proč nemůže za vnoučaty na druhou stranu hranice. Přitom to má jen pár desítek metrů.

Slovenská vláda schválila prodloužení kontrol na hranicích s Českou republikou, Maďarskem, Rakouskem a Polskem. Kabinet přikročil k tomuto kroku v souvislosti se snahou o snižování rizika šíření nového druhu koronaviru.

Slovensko tai i nadále neumožňuje vstup cizinců na své území. Ministr zahraničí Ivan Korčok v úterý řekl, že o případném otevření hranic s Českou republikou a Rakouskem rozhodne země do poloviny června.

 

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související