Proč je dobré dodržovat velikonoční tradice

25. březen 2008
Zblízka

Desítky jelit na partiích, kde obyčejně sedáváme, tisíce koledníků a statisíce vařených vajec. Takový je hrubým odhadem účet letošních Velikonoc. Ty ale někteří z nás strávili raději v teple domova, kde se občas přejídali tak jako každé podobné svátky. Ptáte se, proč nelenošit a příště raděni vyběhnout s pomlázkou?

koledník:
Chocholatá slepičko, dej mi jedno vajíčko. Obarvím je na červeno, bude jako jablíčko. Ko, ko, ko,ko, kodák.

Jiří KOKMOTOS:
Anebo Hody, hody, doprovody, dejde vejce malovaný. Tak nějak tak vypadalo Velikonoční pondělí všude, kromě města. Právě teď, čili na Velikonoční pondělí v devět ráno, jsem na Vinohradské třídě v Praze, chodím tady po Vinohradech dobrou třičtvrtě hodinu a bedlivě se rozhlížím, přesto nikde vidím koledníka s pomlázkou. No co na plat, nikomu se moc do dodržování tradic nechce. Mně, jakožto od narození gaučového povaleče nevyjímaje. To si radši o tom nechám vyprávět od babiček.

osoba:
Všichni kluci se oblíkli do krásných slavnostních krojů a šli na mrskačku a ty děvčata těšily se na ně, už je čekaly, že jo. Nabízely jim koláče a vajíčka jim, a to všechno, také štamprli. A když to všechno obešli, tak ti kluci už byli tak zmoženi tím alkoholem, těma štamperličkama, že už toho měli dost.

Jiří KOKMOTOS:
Vzpomíná na Velikonoce paní Marie, která pochází z Moravy. No, tradice jsou to hezké, ale dojemné vyprávění možná tak u posluchače vyloudí úsměv na rtech jako u mě, ale aktivita nulová. Komu by se chtělo konkrétně tyto Velikonoce teple se obléct a od televize, kde dávají už stokrát omleté pohádky, odejít do zimy, mnohde i do sněhu, obejít několik domů, slušně pozdravit a vyšupat děvče pomlázkou, kterou si musíte nejlépe sami uplést. Prý to má své kouzlo, no a tak jsem zajel do malé vesničky u Rakovníka do Všetat podívat, co je na tom tak fascinujícího. Inu, dobrá nálada prostě k Velikonocům patří, ale to člověk zjistí, až když opravdu překoná svou lenost a rozhodne se na Velikonoce podívat jaksi zblízka. Čili dovolte takový osobní prožitek. Doporučuju všem přestat koukat na televizi a užívat si tradic. Ač se to kolikrát nezdá, dá se u nich dobře pobavit. Hody, hody do Radiožurnálu donesl vejce malovaný Jiří Kokmotos.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio