Problém s bezdomovci ve Zlíně. Nedávejte jim peníze, nebudou se stahovat do centra, říká náměstek primátora

19. únor 2019

Podle magistrátu je ve městě 30 až 35 bezdomovců, kteří se stahují do centra města a k nádražím

V pořadu Co vy na to o problémech i s agresivními bezdomovci diskutovali náměstek primátora Aleš Dufek z KDU – ČSL a ředitel zlínské městské policie Milan Kladníček.

Podle Dufka je ve městě asi 30 až 35 lidí, kteří se dobrovolně rozhodli být bezdomovci. „Do práce se vracet nechtějí, rozhodli se destruktivním způsobem strávit zbytek života,“ uvedl Dufek.

Podle Kladníčka městská policie řeší problémy s bezdomovci hlavně na náměstí Míru. Tam eviduje především v letních měsících policie i nejvíc přestupků ze strany bezdomovců.

Problémy v jiných částech městech už tak velké nejsou. Požár na Kudlově, při kterém uhořeli dva muži bez domova, byl podle Kladníčka spíše výjimkou.

„Na náměstí a k nádražmí jdou, protože tam něco vyžebrají a mohou si koupit alkohol. Můžeme tak jenom na lidi apelovat, nedávejte jim peníze. Čím víc jich dostanou, tak tím se zvýší jejich konzumace alkoholu,“ uvedl náměstek Dufek.

Podle něj městská policie v těchto případech funguje na maximum.

„Ti lidé se dobrovolně rozhodli, že se upijí. Nemyslím si, že je primárně úkolem města odstraňování těchto lidí z dohledu ostatních,“ dodal Dufek.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související