Pro králíky seno je grunt

29. září 2018

Aby byl králík zdravý, potřebuje vlákninu a seno je jejím dobrým zdrojem. Vedle sena králík ocení i čerstvou trávu, zeleninu a na přilepšení např. jablko nebo sušený tvrdý chléb. 

 

Králík musí mít seno neustále k dispozici, každodenní příjem sena znamená každodenní příjem potřebného množství vlákniny a chovatelé to dobře vědí. Vláknina je i důležitou složkou granulí pro králíky, které vyrábějí firmy specializované na výrobu krmných směsí pro zvířata.

Jedovatý pryskyřník

Pozor na jedovatý pryskyřník, který může králíkovi ublížit. „Podle zkušených chovatelů je pryskyřník v sušeném stavu větším rizikem než čerstvý. V zeleném krmení údajně králík pryskyřník pozná a vyhne se mu, ale v seně už ne,“ říká chovatel králíků a odborník v oblasti krmiv pro zvířata Roman Lang z Blovic, „takže je lepší pryskyřník na louce, odkud seno pochází, vůbec nemít.“

Jak se ale pryskyřníku na louce zbavit? Velice jednoduše, vápněním. „Když se louka povápní, pryskyřník postupně zmizí a narostou tam ty trávy, které pro králíky potřebujeme,“ ujišťuje Roman Lang.

Podobně jako člověk i králík má mlsný jazýček

Zelené krmení

Králík nafouknutý po konzumaci zeleného krmení je noční můrou každého chovatele. Zažívacím potížím a nadmutí králíka lze předejít tím, že králík dostává pouze čerstvou trávu, která nesmí být při kosení mokrá a hlavně se nesmí zapařit. „Ideální je dávat králíkovi trávu v takovém množství, aby ji všechnu zkonzumoval. Případné zbytky je třeba odstranit ještě ten den. Jestliže krmím trávou ráno, tak večer ty zbytky dát pryč a dát mu zase čerstvé krmení,“ radí blovický odborník.

Pestrá strava

Podobně jako člověk i králík má mlsný jazýček. A také u něj platí, že ne všechno, co dobře chutná, je dobré i pro zdraví. To pochopitelně neznamená, že by králík neměl mít pestrou stravu. „Jde o to, aby krmení bylo bez plísně, čerstvé. Přilepšení v malém množství určitě není na škodu. Na druhou stranu pro zvíře je důležité konstantní krmení, pravidelné, aby jeho trávicí trakt byl v pořádku a nedocházelo k průjmům. Králíci jsou na to hákliví,“ vysvětluje Lang.

Zelenina

Většina druhů zeleniny králíkovi prospěje. Opět platí, že předložené množství by mělo být přiměřené potřebě králíka, měl by zvládnout je zkonzumovat. Zelenina nesmí být zatuchlá ani plesnivá. Když králík nechá její zbytky, je nutné je odstranit.

Ovoce a tvrdý chléb

Na rozdíl od zeleniny, ovoce a sušený tvrdý chléb jsou pro králíka něco jako dortíky pro člověka. Veterináři je příliš nedoporučují. „Já například ten chleba, jablíčko, králíkům dávám. Ale opravdu jenom v malém množství, jako takový pamlsek. Dřív se to krmilo ve velkém, což dnes už neplatí,“ konstatuje Roman Lang.

Hotové krmné směsi pro králíky

Pokud jde o krmné směsi na našem trhu, krmné dávky jsou stanoveny tak, aby králíkovi stačily bez přídavku čehokoli dalšího. Většina chovatelů je králíkům kupuje, ale plnou krmnou dávku nedodržuje. „Pouze v komerčních chovech se krmí jenom granulemi, ve kterých je i ta vláknina a vše, co by králík měl dostat. Ale granule jsou drahé, chovatelé je většinou doplňují vlastním obilím a senem,“ přidává poznatek z praxe blovický chovatel.

V této souvislosti je na místě upozornit, že krmné směsi s antikokcidiky ztrácejí při snížení krmné dávky svou preventivní funkci a proti kokcidióze už pak nechrání.

Doma vyrobené krmné směsi

Řada chovatelů si míchá vlastní krmné směsi. Podle Romana Langa to má ale svá pravidla: „Obilí nesmí být prašné, zatuchlé. Riziková je pšenice, která obsahuje hodně lepku a pro králíka by mohla mít fatální následky. Když už používat pšenici, tak vždy jen v určitém poměru ve směsi, rozhodně ne samotnou. U králíka na výkrm dobrou službu udělá ječmen, pro králíka na chov je vhodný oves.“ 

Voda

Samozřejmostí je, že králík má stálý přístup k čisté vodě, aby se mohl kdykoli napít. Voda se musí denně měnit a měla by mít pokojovou teplotu.

Spustit audio