„Pro film jsem byla buď moc krásná, anebo málo,“ směje se herečka Carmen Mayerová

5. leden 2019

Maminka Terezy Kostkové a manželka Petra Kostky se v rozhovoru svěřuje, kde přišla ke svému jménu, jaké je to stát s dcerou a mužem na jevišti. A proč pět let nehrála.

Ačkoliv má španělské jméno a její maminka pocházela z Mallorky, Carmen Mayerová se narodila v Trutnově. „Doma se mluvilo francouzsky nebo německy. Když jsme se sestrou nerozuměli, tak španělsky,“ vzpomíná herečka v rozhovoru na Dvojce.

Ve dvaceti letech se v Hradci Králové stala nejen herečkou, ale i maminkou dcery Kateřiny, jejímž otcem byl herecký kolega a první manžel Maxmilián Hornyš. „Že budu takhle brzy maminkou, jsem nepředpokládala. A že přijdou ještě další tři děti už vůbec ne.“ Manželství jí ale dlouho nevydrželo a navíc jako talentovaná herečka kývla na nabídku angažmá v Městských divadlech pražských.

Krásná moc anebo málo?

Přestože v divadle ztvárnila desítky krásných rolí, režiséři filmů ji opomíjeli. Tenkrát ji to trochu mrzelo: „Nevím, čím to bylo. Někdo říkal, že jsem byla buď moc krásná, nebo naopak málo krásná,“ směje se Carmen Mayerová.

Carmen Mayerová a Jitka Novotná

Na jevišti s rodinou

Když jí onemocněla maminka, rozhodla se divadlo opustit a opatrovat ji. Maminka zemřela a po pěti letech bez divadla bylo v životě herečky najednou prázdno. Návrat na scénu nebyl lehký, ale podařil se. Dnes hraje s dcerou Terezou i manželem Petrem Kostkou. „Pohlížím na ně jako na kolegy, i když v šatně si ještě povídáme o tom, jestli jsme nezapomněli nakoupit,“ směje se Mayerová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.