Pro dětský úsměv uděláme cokoli

8. červen 2015

Loutkové divadlo Přerovský Kašpárek slaví letos sté narozeniny. Vzniklo v roce 1915 jako jedno z prvních loutkových divadel na Moravě. Sídlí stále ve stejné budově, kterou hodně poničily povodně v roce 1997. Divadelníci a jejich přátelé ale vše dali dohromady. Hraní je totiž návykové. A smích a potlesk také.

Neuvěřitelných šedesát let vodí loutky rodačka z Přerova a místní patriotka Marie Veřmiřovská. „Nakukovat do divadla jsem chodila už jako malá holka. Když mi bylo deset, hledali dětský hlas, tak jsem se přihlásila. A už jsem zůstala a strhla celou svou rodinu,“ směje se. Dnes je principálkou divadla.

Studovala v Olomouci pedagogickou fakultu, město si zamilovala a ráda se sem vrací. Vzpomíná na všechny kluby, které tady byly, na úžasnou atmosféru druhé poloviny šedesátých let, kterou tady zažila. Stále hrála divadlo, začala psát, režírovat, uplatnila se i jako scénografka. Velká rána přišla v roce 1997, voda z řeky Bečvy zatopila celé divadlo.

Loutky ochotníků z Přerova

„Já jsem byla zrovna na dovolené v Itálii. Když jsme se vrátili, přesvědčila mě dcera, ať se tam jdeme podívat. Bylo to hrozné. Ale v podstatě hned jsme se pustili do práce. Lidé pomohli,“ vzpomíná.

V Přerovském Kašpárkovi vychovali řadu šikovných lidí, kteří hrají na profesionálních scénách nebo v televizi, v Uherském Hradišti je třeba herec Tomáš Šulaj. Získali také Medaili Jana Amose Komenského a Čestné uznání Matěje Kopeckého.

Marie Veřmiřovská pak Zlatý odznak J. K. Tyla.„Největší odměnou je pro mě dětský úsměv. Toho se nikdy nenabažím. Pro děti to všechno děláme. A věřte mi, jsou pořád stejné. Ani horší, ani lepší. Jsou to děti. U nás v divadle se umějí smát i bát, reagují nádherně spontánně. Já už hraji pro třetí generaci.“

autor: voj
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.