Pro covid se zapomíná na klíště. Nejrizikovější je Valašsko a Luhačovicko, lidé se vyhýbají očkování

27. duben 2020 08:46

Případů nákazy klíšťovou encefalitidou je v České republice dlouhodobě nejvyšší počet v celé EU.

Koronavirová pandemie zasáhla celý svět a je už ěnkolik měsíců tématem číslo jedna. Přesto lékaři nabádají, aby se lidé nezapomínali chránit i proti jiným infekčním virovým onemocněním, jakou je například klíšťová encefalitida. Případů nákazy klíšťovou encefalitidou je v České republice dlouhodobě nejvyšší počet v celé EU.

Čtěte také

Na otázky týkající se této nemoci v pořadu Den ve Zlínském kraji odpovídala primářka infekčního oddělení Helena Fukalová ze Vsetínské nemocnice a Jana Hošková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice ve Zlíně

PŘÍPADŮ I LOKALIT PŘIBÝVÁ, MŮŽE ZA TO POČASÍ I CESTOVÁNÍ:

Mezi původní lokality, kde se klíšťová encefalitida objevila i v minulosti, tak to bylo na Valašsku v Huslenkách, Novém Hrozenkově, letos to pak bylo nově v Karolince, v Liptálských Pasekách, Liptále a okolí pod Vartovnou, známá lokalita je Hornolidečsko a nově máme zachycené onemocnění ve Vsetíně a v Ústí u Vsetína, uvedla Jana Hošková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice ve Zlíně. Na Zlínsku je to pak Luhačovicko, Vlachovice – Vrbětice, Racková, Želechovické Paseky, to je Lípa, Provodov, Želechovice a nově také Bělov a Racková.

Klíšťová encefalitida neboli klíšťový zánět mozku je infekční virové onemocnění napadající nervový systém. U dětí má tendenci způsobovat spíše záněty mozkových obalů (meningitidu).

V okresech Kroměříž a Uherské Hradiště evidují hygienici méně onemocnění, nicméně pravidelně jednou za dva, tři roky se objeví onemocnění v oblastí Melínků a Nové Dědiny a z Uherskohradišťsa to jsou pak Traplice, Košíky, Jankovice, Brodsko a Bojkovice.

Přitom do roku 1996 byl Zlínský kraj lokalitou bez jediného onemocnění. Dříve to pro nás byla importovaná nákaza. Za poslední dva roky případů přibylo. Je možné, že je to dáno počasím, které zvyšuje aktivitu klíšťat.

POZOR NA KLÍŠŤATA I VÝROBKY Z NEPASTEROVANÉHO MLÉKA:

Onemocnět můžeme nejen v České republice, ale také v zemích střední, severní a východní Evropy, severovýchodní Číně, v severním Japonsku a na člověka se virus nejčastěji přenáší infikovaným klíštětem, nakazit se lze i konzumací výrobků z nepasterizovaného mléka.

HLAVNÍ JE TRPĚLIVOST:

Projevy klíšťové encefalitidy připomínají chřipku, začnou bolet svaly, klouby, zvýšené teploty, které mohou dosáhnout až 40 stupňů a bolí hlava. Onemocnění může mít dvě stádia, v té první fázi má pacient příznaky letního virového onemocnění, uzdraví se, vytvoří si protilátky a je v pořádku. Po této fázi nastávají tři, čtyři dny úlevy a pacient začne naplno své aktivity. „Ale pozor, tady je to nebezpečí, nemoc může přejít do druhého stádia, které je nebezpečné a v tu chvíli může dojít ke vzniku zánětu mozku s komplikacemi, doplňuje primářka infekčního oddělení vsetínské nemocnice Helena Fukalová. Předejít přechodu do druhé fáze onemocnění lze tím, že si člověk řekne - měl jsem klíště, teď mám chřipku, tak ty své venkovní aktivity ještě na čas odložím,“ říká primářka Fukalová.

OČKOVÁNÍ:

Proočkovánost populace pro klíšťové encefalitidě je vysoká v okolí člověka, který nemoc prodělal. Jinak o vakcínu zájem není. Naočkovaných je zhruba 25 procent populace. „Přitom zdravotní pojišťovny na vakcínu přispívají, a když si člověk spočítá, že ho nemoc na dlouhé měsíce vyřadí z pracovního, společenského i rodinného procesu, je to velmi výhodná investice. Sama jsem naočkovaná, žádné vedlejší nežádoucí účinky jsem nezaznamenala, ano trochu mě po vpichu bolelo rameno, ale za tu ochranu to stojí,“ míní Fukalová.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související