Příslušníci mechanizované brigády z Hranic se připravují na službu v nejvyšším stupni pohotovosti Severoatlantické aliance

20. listopad 2019

V nejvyšším stupni pohotovosti Severoatlantické aliance budou od ledna příštího roku sloužit vojáci české armády. Speciální jednotku vyčleněnou pro alianční síly rychlé reakce NATO Responce Force tvoří tisícovka příslušníků převážně mechanizované brigády z Hranic. 

Pro alianci působí v pohotovostním režimu už rok. Nově se jim ale zkrátí termín případného nasazení v zahraničí ze 45 na pět dnů. Aby na to byli připravení, absolvují v těchto dnech ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá další ze série prověřovacích cvičení.

„Zpravodajské orgány nám poslaly informaci, že v našem prostoru odpovědnosti nepřítel buduje dělostřeleckou pozorovatelnu. Četa byla pověřena tuto pozorovatelnu zničit, aby nepřítel nemohl vést efektivně palbu na naše jednotky,“ říká velitel družstva David Kremlička a s třicítkou svých mužů postupuje vysokou trávou k místu, kde předpokládají nepřítele. Každý jejich pohyb sleduje rozhodčí Martin Hůla.

Vojáci v silách rychlé reakce Severoatlantické aliance působí od ledna letošního roku. Taky Zdeněk. Mimo jiné má za sebou intenzivní cvičení v Rumunsku a Polsku. „Dnes to bylo jen zdokonalování. Výcvik nám dal hodně. Dá se říct, že nás útvar připravuje na to nejhorší,“ přibližuje Zdeněk.

Podmínky pohotovostního nasazení českých vojáků se v příštím roce ještě zpřísní. „Vojáci jsou samozřejmě svým způsobem omezeni, protože musí být na telefonu, musí být v určitou hodinu v kasárnách. Do pěti dnů musí být kompletně připraveni k odjezdu s naloženým materiálem pro nasazení kdekoli na světě mimo Arktidy a Antarktidy. Je to obrovská spousta materiálu. Kdyby tento kolos naložili na vlak, byl by dlouhý dvanáct kilometrů,“ připomíná velitel mechanizované brigády z Hranic Petr Blecha.

„S přípravou jsem naprosto spokojen. Svědčí o tom výsledky národních i nadnárodních certifikačních cvičení. Představitelé z NATO se účastnili všech těchto cvičení a hodnotili českou jednotku výtečně,“ uzavírá velitel Petr Blecha.

autor: kra
Spustit audio