Přípravy na finále Vesnice roku nechtějí v Morkůvkách na Břeclavsku místní podcenit

1. červenec 2019

Vítězstvím v krajském kole soutěže Vesnice roku postoupily Morkůvky na Břeclavsku do celorepublikového finále. Přípravy na zářijovou návštěvu hodnotící komise nechtějí místní podcenit.

Letošní ročník soutěže Vesnice roku jde do finále. Zbývá posledních 13 obcí, vítězů krajských kol. Jih Moravy budou reprezentovat Morkůvky na Břeclavsku. Na zářijovou návštěvu celorepublikové komise se důkladně chystají. Do příprav se zapojují desítky místních. 

„Já jsem přemýšlela, jestli to neudělat formou malého koštu,“ říká jedna z obyvatelek Morkůvek. V kulturním domě sedí asi 40 místních, živě debatují a společně ladí program na září, kdy do obce přijede komise.

Představí se také děti, jak dodává Dana Pučálková, vedoucí dětské skupiny Peřinka, která částečně supluje mateřskou školku, která v Morkůvkách chybí. „Určitě bychom chtěli zatancovat, zazpívat něco z folklóru, něco trošku moderního, máme v zásobě takovou písničku o létě.“

„Do Morkůvek jsem se přivdala v roce 1969,“ popisuje asi sedmdesátiletá Hana Petrášová a pokračuje: „mně se tady teď moc líbí, ale nemohla jsem si ze začátku zvyknout – Čechy jsou jiný kraj, navíc já pocházím z Čerčan, to jsou lesy, řeka a louky a tady motyka a vinohrady. Ale je pravda, že ta moravská duše je taková vstřícnější.“

Generálporučík Peřina bojoval ve Velké Británii i Francii

„Myslím si, že pokud se zúčastní celá obec, tak z toho lidi budou mít radost a pobavíme se i my,“ říká nezávislá starostka obce Brigita Petrášová. Krajská komise podle ní ocenila právě bohatý společenský a spolkový život, tradiční kroje nebo péči o muzeum generálporučíka Františka Peřiny a mnoho dalšího. Spoléhat jen na to ale vedení obce nechce. Důležitý je i první dojem.

„Budeme určitě po lidech chtít, aby si před domy uklidili. To k tomu asi patří, i když se to nemá říkat nahlas. Bude tady spousta lidí, tak to víte, že se budeme chtít prezentovat v tom nejlepším světle.“

Celkem se do letošního ročníku soutěže Vesnice roku přihlásilo 205 obcí z celé republiky, z toho 18 z Jihomoravského kraje. Loni vyhrálo Dolní Němčí z Uherskohradišťska.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio