Připravte si domácí bylinkový sirup. Je léčivý a výborně chutná

21. květen 2022

Účinky sirupu závisí na použitých bylinách. Pokud máte na zahradě meduňku, dobromysl nebo si doma pěstujete rýmovník, můžete výrobu sirupů vyzkoušet. 

„Některé byliny jsou vhodnější pro přípravu za studena, jiné za tepla. V každém případě je to výborný způsob, jak dostat zdravé látky z přírody do dětí. Sirupy jsou chuťově velmi dobré a děti je přijímají s chutí, což je výhoda,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

Sirup vyrobený za studena uchová vitamíny

Sirup za studena má výhodu, že se do něj dají použít čerstvé bylinky bez tepelné úpravy a nepřijdete o žádné vitamíny. O to kratší je ale jeho trvanlivost. Příprava je jednoduchá. Do tohoto typu sirupu jsou vhodné rostliny s větším obsahem vody, jako je třeba jitrocel, rýmovník, pampeliška nebo cibule.

Ingredience
  • cukr krystal
  • košík čerstvých bylinek
  • šroubovací skleničky

Do sklenice postupně vkládejte vrstvu cukru a bylin, přitom každou vrstvu upěchujte vařečkou tak, aby bylinky pustily co nejvíce šťávy. První a poslední vrstvu tvoří cukr. Plnou sklenici uzavřete a uložte na čtyři až šest týdnů na teplejší místo, například na okenní parapet směrem na jih. Čím teplejší místo, tím je kratší doba pro maceraci.

Jitrocelový sirup

Sirup je hotový ve chvíli, kdy je cukr ve sklenici rozpuštěný. Potom šťávu vymačkejte přes plátno, můžete naředit trochou převařené chladné vody a nalít do lahviček vypláchnutých alkoholem. Místo cukru se dá použít med. Ale pozor, například jitrocel a cibule se podle Radky Svatošové s medem moc nesnášejí. Hotový sirup uchovávejte v chladu a spotřebujte do dvou měsíců. 

Sirup vyrobený za tepla vydrží rok i déle

Ingredience
  • 4 tyři hrsti bylinek
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citrón
  • případě dva gramy kyseliny citrónové

Byliny vložte do varné skleněné konvice nebo do hrnce a přidejte na kousky pokrájený citrón. Zalijte studenou vodou a přiveďte pomalu k varu. Nechte několik minut mírně povařit a v chladu pak luhujte do druhého dne.

Druhý den odvar přeceďte přes utěrku nebo plátno do hrnce a přidejte cukr. Cukr by měl sirup dostatečně zakonzervovat, ale pokud máte raději kyselejší chuť, můžete ještě jako konzervant přidat podle chuti kyselinu citrónovou. Sirup míchejte a pomalu zahřívejte. Když se cukr rozpustí, nechte ještě asi tři minuty opatrně přejít varem.

Sirup ihned plňte do horkou vodou vylitých a alkoholem vypláchnutých lahví. Pod víčko kápněte trochu alkoholu, abyste zajistili dobrou trvanlivost. Varem se sníží obsah vitamínu C, ale flavonoidy a další léčivé látky zůstanou zachovány.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.