Připálené, přesolené, zkrátka nepovedené. I takové mohou být pokrmy domácí kuchyně. Jak vše napravit?

Každá hospodyňka ví, že vaření je umění, které ne vždy vyjde podle plánu. I té nejlepší kuchařce se totiž občas něco připálí, zdrcne a neví si rady. Dnes pro vás mám několik starých ověřených triků, jak takovou malou pohromu v kuchyni zachránit.

Přesolili jste polévku nebo omáčku? Vhoďte do ní nakrájený syrový brambor, nebo kus chleba, ty sůl vytáhnou. Nebo přes hrnec napněte vlhkou utěrku a slaná pára se do ní nachytá.

Přesolené uzené maso uzdravíte ponořením do mléka, stačí na půl hodiny. Bábovka, dort či piškot se nepřipálí, dáte-li do rohu trouby nádobku s vodou.

A připáleninu z buchet či koláče ostrouhejte struhadlem. Nepřipálí se samozřejmě, když je podložíte pečicím papírem. Tak pečení a vaření zdar!

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.