Příběhy a tajemství fotbalových stadionů s Jiřím Vojkovským. Úžasné „chrámy“ i rarity Evropy a světa

22. listopad 2021

Co asi tak může být zajímavého na fotbalových stadionech, říkáte si možná při čtení úvodních řádků o dalším pokračování pořadu Na cestách s Petrem Voldánem. Maličko jsem se také rozmýšlel, když jsem se dozvěděl o podivné zálibě Jiřího Vojkovského. On se totiž “zakoukal” do rozmanitých podob fotbalových stadionů tak vehementně a vášnivě, že už o těchto - pro fanoušky fotbalu bezpochyby - svatostáncích napsal dvě pozoruhodné knihy. 

A tak tentokrát cestujeme s mým hostem u mikrofonu křížem krážem fotbalovými chrámy s neuvěřitelně příkrými tribunami (Valencia ve Španělsku) nebo legendami, jako je londýnský stadion Wembley, či nejvýše položený fotbalový stadion Evropy ve Švýcarských Alpách.

Unikát v horách nebo lízátka

Skutečně, i ve výšce 1893 metrů, kam se dá do vesnice Gaspon dostat jen lanovkou, hrají fotbal. Připomínáme tento stadion s Jiřím Vojkovským proto, že to je skutečně unikát. Tak vysoko v Alpách už pořádná tráva neroste, tak se hraje na umělém trávníku.

Čtěte také

To ale není společně s výškou a dopravou pro fanoušky jediná originalita. Když ve švýcarské obci překopnou hráči ochrannou síť, letí pak míč až kilometr z hor dolů. Při zápase prý takhle mizí průměrně kolem pěti míčů.

Ale necestujeme tentokrát s Jiřím Vojkovským jen v zahraničí. Ač jsme se sešli na ostravských Bazalech, sídle Baníku, klubu to nejbližšímu fanouškovi stadionů, nemohli jsme nezmínit také legendární “lízátka”. A to už asi i posluchačky našeho pořadu vědí, že jde o dominantu pro panorama Hradce Králové.

Vizualizace nového stadionu v Hradci Králové

Charakteristické stožáry osvětlení fotbalového stadionu jsou i vyhlášeným orientačním bodem ve městě.

Zelený stadion ve Skotsku

Hřištěm populárního skotského klubu Celtic Glasgow to pro Jiřího Vojkovského začalo. Když se na stadion “zeleného” týmu, který má tuto barvu nejen na dresech, ale zelený je i stadion a všechno s klubem spojené, dostal v roce 2006 i s partnerkou, kotel legendárního týmu mu učaroval.

Celtic Glasgow - na zeleném stadionu to v roce 2006 všechno začalo

A pak už jezdil po Evropě, jak potvrzuje i v pořadu “Na cestách”, cíleně za těmi nejzajímavějšími a nejvěhlasnějšími stadiony. A často ho doprovázela i jeho partnerka, dnes manželka. Společně také vozili z výprav za stadiony i fotbalové fanouškovské šály a ženu Jiřího Vojkovského prý stadiony baví.

Svatostánek v Londýně a hřiště na vodě

Čtěte také

V netradičním vydání pořadu Na cestách se vydáme také do Londýna, protože legendární Wembley jsem si nenechal ujít jako zážitek při působení na zpravodajském rozhlasovém postu v Británii ani já. Bylo to na ještě původním stadionu s ikonickými věžemi a chtěl jsem areál vidět i proto, že sloužil nejen fotbalu, ale i koncertům. Například věhlasné skupiny Queen.

Takže si v pořadu zdánlivě sportovně laděném najdou své i posluchačky. Nepochybuji, že by se jim asi líbil i stadion v Singapuru, který je konstruován na vodě. S Jiřím Vojkovským ale připomeneme také třeba stadion mezi skalami, jiný s balkony místo obvyklých tribun nebo stadion, kterým údajně v Brazílii probíhá rovník.

Jiří Vojkovský o stadionech nejen v Evropě

Máte se tedy opět při cestování za unikátními stadiony na co těšit. Stačí si jako vždy naladit Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice v obvyklém čase v pondělí 22. listopadu po 18:00 nebo si nás najít v audioarchivu na internetu. A budete rázem “Na cestách s Petrem Voldánem” a také Jiřím Vojkovským po zajímavých fotbalových chrámech u nás i ve světě.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související