Příběh na týden: Natáčení pohádky O léčivé vodě

21. září 2021

Vyrobit televizní pohádku v době pandemie nebylo jednoduché, ale česko-slovenskému koprodukčnímu týmu se to podařilo a tvůrci se v průběhu několika měsíců dokázali úspěšně popasovat s posuny natáčení, různými protiepidemickými opatřeními nebo s nemožností uspořádat živé castingy.

A já jsem díky tomu mohla posluchačům v pěti částech rozhlasové relace Příběh na týden přiblížit, jak vlastně televizní pohádka vzniká. V létě a na podzim jsem se zúčastnila 2 natáčecích dnů na zámcích ve Smolenicích a Bojnicích, kde jsem se v první řadě snažila být neviditelná a nenarušit výrobu, a v druhé řadě zachytit ve zvuku nejen atmosféru filmovacího dne, ale v průběhu krátkých přestávek dostat k mikrofonu herce, členy filmového štábu, komparzisty, kostyméry nebo maskéry.

A když byla pohádka těsně před dokončením, navštívila jsem i filmovou střižnu. Divák si to běžně při sledování filmového díla neuvědomuje, ale dva historické zámky se v pohádce spojily do jednoho pohádkového – filmoví tvůrci totiž mají v rukou „kouzelnou hůlku“, kterou dokáží vytvářet filmový čas a prostor.

Ve filmové střižně jsem se pokusila reportážně přiblížit toto kouzlo s obrazem posluchačům rozhlasu pouhým zvukem. A i o tom je závěrečná pátá část Příběhu na týden.

Reportáž uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: úterý 19. října 2021 | II. blok poslechového dne (13:30 16:00)
Kde: Umělecké centrum UP, Divadelní sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář dokumentu si stáhněte do svého mobilního telefonu.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Reportáž
Název: Príbeh na týždeň: Natáčanie rozprávky O liečivej vode - 5. časť / Příběh na týden: Natáčení pohádky O léčivé vodě - 5. část
Autor: Lenka Dzobová
Délka (v minutách): 4:51
Jazyk: slovenština
Vysíláno: RTVS / Slovensko

Spustit audio