Při jízdě na Slovensko se vyplatí natankovat ještě před hranicemi

22. červen 2012

Cena benzínu je na Slovensku o zhruba dvě až čtyři koruny vyšší než České republice. Před cestou k našim východním sousedům je tak výhodné natankovat pohonné hmoty ještě u nás. Nehledě na to, že na Slovensku se platí eurem, což je další komplikace.

Na poslední čerpací stanici asi kilometr před bývalým přechodem ve Starém Hrozenkově čeká řidiče nemilé překvapení při pohledu na ceny. Benzín nabízí o více než korunu na litru dráž než stanice ještě v moravském vnitrozemí.

„Tady je to nejdražší. Je to poslední stanice a když je prázdná nádrž, nezbývá než natankovat,“ konstatoval jeden z řidičů, který při své cestě na Slovensko natankoval právě plnou nádrž.

Obsluha hrozenkovské čerpací stanice ví, že mají cenu vyšší než v okolí. Přesto si nemyslí, že by někdo nechal tankování až na Slovensko. „Mají snahu si natankovat tady, aby měli plnou nádrž. Na Slovensku už jenom doplňují,“ řekla žena, která na čerpací stanici prodává.

Slováci jezdí tankovat za hranice

Čerpací stanice ve slovenské Drietomě

Ze Starého Hrozenkova je to kousek do slovenské Drietomy. Na konci malé vesnice stojí čerpací stanice, která patří k těm levnějším, přesto je cena vyšší zhruba o dvě koruny než u nás.

Obyvatelé Drietomy občas jezdí natankovat na moravskou stranu hranice. „Když je možnost, tak jezdím. Litr vyšel až o pět korun levněji,“ řekla jedna z Drietomských

Obsluha čerpací stanice v Drietomi ví, že benzín a nafta jsou na Slovensku o něco dražší, přesto tvrdí, že Čechů tam tankuje hodně. Mnozí totiž chtějí utratit zbylá eura.

Rada pro turisty cestující na Slovensko přes Starý Hrozenkov je celkem jednoduchá. Chcete-li ušetřit, tankujete v tuzemsku. Máte-li zájem uchránit své výdaje ještě o další desítky korun, pak naberte benzín v některé z čerpacích stanic ve vzdálenosti od patnácti do 25 kilometrů od hranice.

autor: pes
Spustit audio