Prezidentem České republiky bude dalších pět let Miloš Zeman

27. leden 2018

Celorepublikově vyhrál v prezidentských volbách Miloš Zeman, v Libereckém kraji zvítězil Jiří Drahoš.

V Libereckém kraji akademik Jiří Drahoš v druhém kole prezidentských voleb těsně porazil prezidenta Miloše Zemana, který ale vyhrál celorepublikově. Drahoš získal v kraji 50,6 procenta hlasů, Zeman 49,4 procenta. K urnám přišlo v Libereckém kraji 64,98 procenta voličů. O volby tak byl větší zájem než v prvním kole i větší než před pěti lety.

V prvním kole vyhrál v kraji před čtrnácti dny Zeman, pro kterého tehdy hlasovalo 36,27 procenta voličů. Druhý Drahoš dostal 26,55 procenta hlasů. K urnám přišlo v Libereckém kraji v prvním kole 60,74 procenta voličů.

Před pěti lety vyhrál prezidentské volby v Libereckém kraji v prvním kole Karel Schwarzenberg, když získal 24,11 procenta hlasů. Současný prezident skončil až za ním s 20,60 procenta hlasů. Ve druhém kole ale Zeman v regionu vyhrál, byť těsně, když mu hlas dalo 50,23 procenta lidí. Volit tehdy přišlo ve druhém kole 56,48 procenta voličů.

Drahoš ve druhém kole uspěl ve třech ze čtyř okresů kraje. Nejvýraznější rozdíl v jeho prospěch byl na Semilsku, kde pro něj hlasovalo 56,68 procenta voličů. Naopak nejtěsnější byl souboj na Liberecku, kde získal Drahoš 50,94 procenta hlasů. Zeman vyhrál z okresů Libereckého kraje jen na Českolipsku se ziskem 58,66 procenta hlasů. Na Českolipsku byla v kraji nejnižší účast, 58,95 procenta. Nejvyšší účast byla na Semilsku, kde hlasovalo 72,08 procenta oprávněných voličů.

V krajském Liberci byla účast 65,83 procenta a vyhrál Drahoš s 55,64 procenta hlasů. Z dalších větších měst v kraji získal většinu ještě v Jablonci nad Nisou a Turnově a prohrál se Zemanem v České Lípě, Novém Boru a Semilech.

Stejně jako v prvním kole i ve druhém byl největší zájem o volby v rámci Libereckého kraje v oblíbeném zimním středisku Bedřichov v Jizerských horách. V obci s 327 stálými obyvateli v prvním kole prezidentských voleb odevzdalo platný hlas 466 lidí, ve druhém dokonce 778. Díky rekreantům tam volební účast dosáhla 93,06 procenta, v prvním byla 88,61 procenta. Hlavně v pátek se ve volební místnosti na obecním úřadě tvořily fronty. V Bedřichově vyhrál s výraznou převahou Drahoš, který tam dostal 81,18 procenta, zatímco současný prezident Zeman necelých 19 procent.

Nejmenší účast zaznamenali v Libereckém kraji stejně jako v prvním kole v Ralsku na Českolipsku, kde volilo 45,08 oprávněných voličů. V ostatních obcích kraje byla účast minimálně padesátiprocentní.

autor: alv | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související