Preventivní prohlídky nezanedbávejte! Ani u svých zvířecích mazlíčků

24. září 2022

Včasný záchyt onemocnění ovlivňuje úspěšnost léčby, to platí i pro zvířata. Veterinář František Zahrádka proto doporučuje zejména se psy a kočkami ve vyšším věku docházet jednou ročně na preventivní prohlídky.

„Třeba u psích samců nás překvapilo, jak velký záchyt onemocnění prostaty je díky preventivním prohlídkám v první fázi, ještě než se choroba začne klinicky projevovat,“ konstatuje veterinář František Zahrádka. Zvěrolékaři se zaměřují i na další civilizační nemoci, ať už jde o kardiovaskulární systém, dýchací aparát, rozmnožovací nebo vylučovací ústrojí.

Uvažujete nad tím, jestli nevyzkoušet nechat přes zimu hlízy mečíků v záhoně? Nedělejte to. Pavel Novák, pěstitel hlíznatých a cibulových květin, před tím důrazně varuje. Hlíza mečíku nezmrzne jen s velkým štěstím, když je v zemi dostatečně hluboko a zakrytá vrstvou listí nebo sněhu, šance je malá. Jak ale přes zimu hlízy mečíků skladovat? A kdy je na jaře znovu zasadit?

Paní Iva z Hradce Králové sbírá porcelán zvaný cibulák. A některé kousky nemá jenom vystavené, cibulákové nádobí i běžně používá. Martina Sihelská také doma jí z cibuláku, vlastní ale jenom jídelní a čajový servis, na další by prý asi sotva našla místo. O to víc si užívala návštěvu u paní Ivy, která se o své lásce k cibuláku z porcelánky v Dubí rozpovídala. Víte, že na cibuláku nenajdete žádné zobrazení cibule?

Vysít ještě v září polníček radí autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Polníček stihne v říjnu vyklíčit, přečká zimu a brzy na jaře je možné ho využít jako zeleninu. Na rozdíl od něj jiné rostliny nesnesou už první podzimní mrazíky a je třeba je včas sklidit. A který recept od lektorky vaření z jedlých rostlin si můžete zapsat? Podzimní, na Dýňové placičky s černuchou.

Zveme např. na Slavnosti jablek 25. 9. v sadech v Nebílovech, na festival pouličního jídla DEPO Street Food Market 28. 9. v areálu DEPO2015 v Plzni a na výstavu Eska je hezká - kola z Chebu 1892 až 2006 v muzeu a Retromuzeu v Chebu do 19. 2. příštího roku.

Tip pro sběratele pivních artefaktů. V Pivovarském muzeu v Plzni se až do 24. 2. 2023 koná výstava k 180 letům Prazdroje. Při její přípravě archivářky plzeňského pivovaru objevily náčrt nerealizovaného plakátu k 100. výročí pivovaru z roku 1942. Ten se stal jedním z hlavních vizuálů výstavy. Vypráví o tom Anna Peřinová, vedoucí oddělení historických sbírek Plzeňského Prazdroje.

Víc než 130 druhů hub shromáždili houbaři na nedávné Podzimní výstavce hub v Arboretu Sofronka v Plzni-Bolevci. Byla mezi nimi také mohutná pečárka císařská, která roste po podzimních deštích. Jak potvrzuje mykolog Zdeněk Hájek, na Plzeňsku se jedná spíš o vzácný nález. Je pečárka císařská dobrá jedlá houba?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.