Přestřelky, honičky, agrese. Pachatele zastřelil policista, soud rozhoduje o vině

21. červen 2017

U soudu ve středu vypovídali svědci v případu muže, který zemřel před dvěma lety v Praze při policejním zásahu. Obžalovaní jsou dva policisté, kteří popírají jakoukoliv chybu. Jak časté je, že při zákroku policie pachatel zemře, policejní prezidium nechce sdělit. Mediálně známých případů je ale hned několik.

Policisté pětatřicetiletého pachatele převáželi do cely potom, co zdrogovaný v parku sexuálně a fyzicky obtěžoval ženu s kočárkem. Při převozu muž zaútočil na řidiče a rozbil okénka policejního auta. Následný policejní zásah trval asi čtyřicet minut, po něm muž zemřel. Podle znalců i na následky šoku.

„Byl to nelehký zákrok. O tom, že to byl velice agresivní člověk, máme i jiné důkazy,” říká advokát policisty Jana Tichého Václav Strouhal, který se k obžalobě nechtěl příliš vyjadřovat.

Počet stížností klesá


Byl to nelehký zákrok. O tom, že to byl velice agresivní člověk, máme i jiné důkazy. Václav Strouhal

V poslední době počet stížností na policii spíše klesá. Minulý rok policie evidovala necelých dva a půl tisíce stížností. Letos za první půlrok je to 1048.

Podle vrchní komisařky Ivety Skupien z policejního prezidiia ale uspěje jen zlomek stížností. Ze statistik plyne, že letos do června bylo důvodných stížností 122. Loni jich uspělo 350. Čeho se stížnosti týkají nejde podle Skupien ze souhrnných statistik zjistit.

Smrt pachatele

Jak časté je, že při zákroku policie pachatel zemře, vrchní vyšetřovatelka nechce sdělit, policejní prezidium takové statistiky nevede. Mediálně známých případů je ale hned několik.

Například v roce 2014 zasahující policisté v Roztokách u Prahy postřelili podezřelého muže, který na následky zranění zemřel. Policisté podle mluvčího zasahovali proti ozbrojenému zloději. V roce 2013 zase policisté zabili v Jirkově na Chomutovsku muže, který unesl svou bývalou přítelkyni, znásilnil ji a hrozil jí zabitím.

Zbraň musejí policisté vytahovat i při automobilových honičkách. Loni v prosinci policisté na Vyškovsku taky vystřelili na řidiče v ujíždějícím autě, ten na následky zranění zemřel. Zastřelením spolujezdkyně skončila i policejní honička na pražské Strakonické ulici v roce 2012. Dnes už bývalý policista byl obžalovaný ze zabití. Soud ho loni zprostil viny.

Spustit audio