Přeshraniční doprava se vrací do normálu. Kraj obnovil regionální vlakové spoje se Slovenskem

Jihomoravský kraj ode dneška (9. června) obnovuje vlakové spojení se Slovenskem. K našim východním sousedům tak znovu pojede linka S53 Břeclav – Lanžhot – Kúty a linka S91 z Hodonína přes Veselí nad Moravou ve směru na Myjavu.

Po omezení cestování kvůli pandemii koronaviru se přeshraniční doprava postupně vrací do normálu. Dnes se tedy obnovují regionální spoje na železnici, které objednává Jihomoravský kraj. Ale jak upozorňuje Květoslav Havlík ze společnosti Kordis, která koordinuje jihomoravský dopravní systém, kvůli údržbě trati budou cestující do slovenské Myjavy prozatím vozit autobusy.

Na palubě vlaků i autobusů pořád platí povinnost nosit roušky nebo jiný prostředek k zakrytí nosu a úst. Jiná omezení nejsou.

Regionální autobusy na Slovensko by měly začít jezdit od pondělí 15. června. To se obnoví autobusová linka 910 Hodonín – Holíč – Skalica. Proč je ta týdenní zpoždění oproti vlakovým linkám, vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast dopravy Roman Hanák z ČSSD. „Tam byl problém s pozastavenou licencí a dopravce si ji nyní musí administrativně obnovit, to je důvod, proč nezahajujeme ve stejném termínu.“

Autobusem do Rakouska

Od 15. června 2020 Kordis obnoví také provoz na autobusových linkách 104 z Brna přes Pohořelice, Hrušovany nad Jevišovkou a Hevlín do Laa an der Thaya a 816 ze Znojma přes Vranov nad Dyjí a Vratěnín do Drosendorfu. A stejně tak se obnoví provoz na vlakové lince S82 ze Znojma do Retzu, přičemž na rakouské straně vlak pokračuje až do Vídně. Počátkem července pak opět začne jezdit TURISTBUS mezi Mikulovem, Poysdorfem, Lednicí a Podivínem.

Mezinárodní vlaková doprava

České dráhy vypravily první vlaky na Slovensko už v pondělí 8. června. A od neděle tam jezdí také RegioJet. Pokud jde o Rakousko, tak tam začnou České dráhy znovu jezdit v polovině června a posílí i provoz do Německa, včetně přímého spoje Vindobona ze Štýrského Hradce přes Prahu až do Berlína a zpět.

S jízdami do Polska a Maďarska národní dopravce čeká na potvrzení termínů od zahraničních partnerů. RegioJet včera oznámil, že vlakové spoje do Rakouska obnoví od pátku 12. června. Z Prahy, Pardubic a Brna do Vídně pojedou denně dva spoje v každém směru. Od 3. července je pak doplní další pár denních spojů na lince Praha – Vídeň – Budapešť a zpět. Na konci června chce stejný dopravce spustit také novou vlakovou linku do Slovinska a Chorvatska.

Spustit audio