Přes rok je v havarijním stavu. Teď se lávka přes řeku Svratku v Doubravníku dočká obnovy

Z dřevěné lávky přes řeku Svratku v Doubravníku na Tišnovsku zbyla teď jen nosná konstrukce. Její dřevěné obložení sundali dělníci kvůli nutné opravě.

Dřevěná lávka přes řeku Svratku v Doubravníku na Tišnovsku

Vyměňovat budou v následujících měsících i některé nosné prvky. 120 let starý most totiž porušila vlhkost natolik, že ji městys nechal loni v létě úplně zavřít. Kvůli památkové ochraně musí řemeslníci postupovat co nejšetrněji. Co největší část mostu se proto pokusí zachovat.

„Tady tato část je taky prohnilá, jak zní dutě. Tyto trámy už jsou v pořádku, jak jde slyšet podle zvuku,“ vysvětluje Zdeněk Vejpustek, který dělá autorský dozor a je autorem opravy dřevěné konstrukce. „Když se podíváte na ty trámy třeba z té druhé strany, tak uvidíte, že jsou relativně v pořádku. A ty tam zůstaly, protože je to památkově chráněný objekt a my se snažíme co nejvíc dřeva zachovat.“

Most porušila vlhkost natolik, že ho městys nechal loni v létě uzavřít

Most je součástí mezinárodní cyklostezky EuroVelo, Praha-Vídeň. „To znamená, že je to páteřní síť cyklostezek a tím pádem je zásadní pro fungování této cyklostezky,“ upřesňuje starostka Doubravníku Barbora Šenkyříková. Městys chtěl původně na opravu lávky použít jen dřevo z vlastního lesa. Toho kvalitního ale asi nebude mít dostatek a bude ho muset nakoupit.

autor: hf
Spustit audio