Přes přejezd ve Wolkerově ulici v Olomouci podle místních často projede tramvaj na červenou

1. květen 2017

Na světelné signalizaci u přejezdu ve Wolkerově ulici v Olomouci svítí červená. Auta, ale i tramvaje ovšem projedou, stěžují si místní. Dopravní podnik s tím nic nenadělá. Není to jediné pravidlo, které řidiči bez výčitek svědomí porušují.

Problémem může být i to, že červená bliká, ačkoli vlak teprve zastavuje ve stanici. Řidiči mají také problém dodržovat třicítku. Přesto tam k nehodám nedochází.

„Prostě auta si moc netroufnou, ale tramvaje jezdí na červenou dost často," říká paní Jiřina, která bydlí v domě poblíž železničního přejezdu na Wolkerově ulici a podobné přestupky vidí pravidelně.

Dopravní podnik podle Lenky Křenkové z oddělení marketingu takové situace občas řeší.

„Poslední evidovaný stížnost byla v říjnu loňského roku. A tam se nepodařilo prokázat, že by k pochybení došlo. Stěžovatel nedoložil žádné důkazy," říká.

Když řidiči stojí na červené, možná jim dochází trpělivost. Někdy totiž svítí dlouho. Taková jsou podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše pravidla: „Jestliže vlak stojí na zastávce, v tomto případě Olomouc Nová ulice ve směru Olomouc město, tak je přejezdové zabezpečovací zařízení ve výstraze, tudíž řidiči nemohou vyjíždět na přejezd."

Pokud jde o rychlost, řidiči také nejsou zrovna vzorní. „Tento přejezd je opravený a možná právě to svádí k vyšší rychlosti," říká koordinátor BESIPu Miroslav Charouz. Třicítku tu mají řidiči dodržovat, protože na světelném zařízení nebliká bílé světlo.

„To, jestli tam svítí nebo nesvítí bílé světlo, je dáno mimo jiné rozhledovými poměry. Tam někde dojde k poruše a to signalizační zařízení přestane fungovat, tak je na místě blikající bílé světlo vypnout a přinutit řidiče zpomalit na třicítku," dodává.

Přesto se tady podle mluvčí policie Ireny Urbánkové nebourá: „Na uvedeném železničním přejezdu nemáme evidovanou dopravní nehodu od roku 2010."

Drážní inspekce prošetřovala poslední nehodu před dvěma lety, kdy vlak srazil chodce.

autor: ahe
Spustit audio